20% din sticlele cu vin din intrega lume vin din Italia
Data publicarii: 02-03-2016 | EconomieAnul trecut a cincea partea din sticlele cu vin exportate la nivel mondial au fost produse in Italia, tara ale carei exporturi de vinuri au atins valoarea record de 5,4 miliarde de euro, in crestere cu 575% in 30 de ani, arata un studiu publicat miercuri de Coldiretti, cea mai importanta organizatie de agricultori din Italia, informeaza AFP.
În luna octombrie a anului trecut, Organizația Internațională a Vinului (OIV) a anunțat că Italia a devenit primul producător mondial de vin, devansând Franța, în condițiile în care producția italiană a crescut cu 10% până la 48,9 milioane hectolitri, în timp ce producția Franței a stagnat la 47,3 milioane hectolitri.
În plus, potrivit unui raport prezentat miercuri de Coldiretti, Italia a devenit în 2015 și cel mai mare exportator mondial de vin. "La 30 de ani după scandalul "vinului de metanol", care în 1986 a provocat intoxicarea a zeci de persoane și a afectat imaginea vinurilor italiene, vinurile roșii, albe, rose și cele spumante 'made in Italy' au câștigat în calitate, grație unei scăderi a producției, într-o primă fază, și a unei majorări a controalelor, până la câștigarea pieței mondiale" subliniază Coldiretti.
Acest salt calitativ a fost însoțit de o creștere a denumirilor protejate: 66% din sticlele cu vin italian vândute în străinătate fiind clasificate fie în DOG/DOC (Denumire de origine controlată) sau IGT (Indicație Geografică Tipică). La acest capitol, Italia este prima țară din Europa în ceea ce privește numărul de vinuri protejate (73 DOCG, 332 DOC și 118 IGT).
Primii consumatori de vin italian sunt SUA, care în 2015 a importat vinuri italiene în valoare de 1,3 miliarde de euro (în creștere cu 13% comparativ cu 2014), depășind Germania și Marea Britanie. De asemenea, China a importat vinuri italiene în valoare de 80 de milioane de euro, în creștere cu 18% comparativ cu 2014, iar importurile Japoniei au crescut cu 2% comparativ cu 2014.
Printre soiurile de vinuri italiene cele mai în vogă la nivel mondial figurează chianti, brunello di Montalcino, pinot grigio, barolo și prosecco, în cazul acestuia din urmă volumul vânzărilor le-au depășit pe cele ale șampaniei.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman