BCE: Deflatia este principalul pericol cu care se confrunta zona euro
Data publicarii: 29-02-2016 | EconomieDeflatia este principalul pericol cu care se confrunta zona euro, a afirmat Francois Villeroy de Galhau, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, subliniind sporirea temerilor privind presiunea preturilor, transmite Bloomberg.
"Dacă ne uităm la situația din Europa în acest moment, pericolul cu care ne confruntăm este fără îndoială deflația și nu inflația", a declarat Villeroy de Galhau într-un interviu acordat publicației germane Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Conform datelor Eurostat, rata inflației în zona euro a urcat până la 0,3% în ianuarie, de la 0,2% în decembrie. Analiștii se așteaptă la o stagnare a prețurilor de consum în februarie(inflație zero), în timp ce Banca Centrală Europeană mizează pe o creștere a prețurilor de sub 2%.
"Declinul prețului țițeiului și al materiilor prime sunt factorii principali care au determinat inflația scăzută. Dar dacă prețul scăzut al energie are efecte sustenabile pe termen lung, va trebui să acționăm. Vom vedea la ședința de politică monetară din martie ce măsuri vor fi adoptate", a explicat Villeroy de Galhau, care este și guvernatorul Băncii Centrale a Franței.
Pentru a stimula inflația, BCE a demarat o serie de măsuri de relaxare cantitativă în cursul anului trecut. Începând din luna martie 2015, BCE achiziționează lunar obligațiuni suverane ale statelor din zona euro și bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. Conform calendarului inițial, aceste achiziții urmau să se deruleze până în luna septembrie 2016.
Banca Centrală Europeană mizează pe o creștere a prețurilor de sub 2%. Însă, inflația în zona euro a fost sub această țintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar și în teritoriu negativ, în condițiile în care prețul petrolului s-a redus semnificativ. Următoarea ședință de politică monetară a BCE este programată în 10 martie.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani