Farmecul discret al cecurilor de calatorie
Data publicarii: 24-11-2006
American Express, toata lumea stie de ce
Cele mai multe sunt emise sub sigla American Express, dar cunoscatorilor le sunt familiare si cele emise sub alte sigle precum Thomas Cook, Visa, Swis Bankers sau Travellers Cheque.
Avantajul principal este ca pot fi utilizate in toata lumea, ca mijloc de plata pentru achizitionarea de bunuri sau servicii, in magazine, hoteluri sau restaurante. In plus, pot fi preschimbate oriunde in lume, in moneda locala a tarii, la banci sau case de schimb.
Sunt denominate in dolari, euro sau lire, iar cupiurile, in care se regasesc categoriile de cecuri, sunt de 50, 100, 500 sau 1.000. Nu au termen de expirare, fiind valabile pe durata nelimitata iar in cazul furtului sau al pierderii pot fi inlocuite in maximum 24 de ore.
In SUA, ca bani lichizi
Pot fi utilizate in interes propriu, drept conferit prin semnatura de pe fila de cec, sau pot fi transmise "la ordin" beneficiarului dorit. In loc de taxa de administrare sau taxa de emitere ca la carduri, la achizitionarea acestora se plateste un comision care variaza in jurul a 1% din valoarea cecurilor emise. La BCR, de exemplu, se achita un comision de 0,75%, minimum cinci euro, din valoarea cecurilor achizitionate, iar la preschimbarea acestora in numerar se plateste o taxa de 1,5%, pentru sume mai mici de 5.000 de euro, si 1%, maximum 1.000 de euro, pentru sume mai mari de 5.000 de euro. La aceasta taxa se adauga pentru cecurile de calatorie in euro suma de un euro/fila reprezentand diverse speze. Pentru produsele achizitionate de la HVB-Tiriac se va plati initial 1%, iar la preschimbare in numerar 1,5%, dar nu mai putin de 5,5 euro. Clientul va achizitiona cecurile semnand pe acestea la cumparare si le va contrasemna atunci cand doreste sa le rascumpere sau cand le utilizeaza pentru cumpararea de bunuri si servicii.
In acelasi timp, cumparand cecuri de calatorie American Express, clientul poate beneficia si de o rata de schimb mai buna decat daca ar schimba bani lichizi in valuta tarii pe care o viziteaza.
In SUA, aceste instrumente de plata sunt acceptate peste tot, ca si banii lichizi, iar pe langa faptul ca se poate plati in milioane de magazine se pot schimba in cash si la hotel sau restaurant.
Cecurile de calatorie neutilizate pot fi pastrate pentru urmatoarea excursie ca un depozit sigur de numerar, deoarece acestea sunt valabile pe o perioada nelimitata de timp.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii