Farmecul discret al cecurilor de calatorie
Data publicarii: 24-11-2006American Express, toata lumea stie de ce
Cele mai multe sunt emise sub sigla American Express, dar cunoscatorilor le sunt familiare si cele emise sub alte sigle precum Thomas Cook, Visa, Swis Bankers sau Travellers Cheque.
Avantajul principal este ca pot fi utilizate in toata lumea, ca mijloc de plata pentru achizitionarea de bunuri sau servicii, in magazine, hoteluri sau restaurante. In plus, pot fi preschimbate oriunde in lume, in moneda locala a tarii, la banci sau case de schimb.
Sunt denominate in dolari, euro sau lire, iar cupiurile, in care se regasesc categoriile de cecuri, sunt de 50, 100, 500 sau 1.000. Nu au termen de expirare, fiind valabile pe durata nelimitata iar in cazul furtului sau al pierderii pot fi inlocuite in maximum 24 de ore.
In SUA, ca bani lichizi
Pot fi utilizate in interes propriu, drept conferit prin semnatura de pe fila de cec, sau pot fi transmise "la ordin" beneficiarului dorit. In loc de taxa de administrare sau taxa de emitere ca la carduri, la achizitionarea acestora se plateste un comision care variaza in jurul a 1% din valoarea cecurilor emise. La BCR, de exemplu, se achita un comision de 0,75%, minimum cinci euro, din valoarea cecurilor achizitionate, iar la preschimbarea acestora in numerar se plateste o taxa de 1,5%, pentru sume mai mici de 5.000 de euro, si 1%, maximum 1.000 de euro, pentru sume mai mari de 5.000 de euro. La aceasta taxa se adauga pentru cecurile de calatorie in euro suma de un euro/fila reprezentand diverse speze. Pentru produsele achizitionate de la HVB-Tiriac se va plati initial 1%, iar la preschimbare in numerar 1,5%, dar nu mai putin de 5,5 euro. Clientul va achizitiona cecurile semnand pe acestea la cumparare si le va contrasemna atunci cand doreste sa le rascumpere sau cand le utilizeaza pentru cumpararea de bunuri si servicii.
In acelasi timp, cumparand cecuri de calatorie American Express, clientul poate beneficia si de o rata de schimb mai buna decat daca ar schimba bani lichizi in valuta tarii pe care o viziteaza.
In SUA, aceste instrumente de plata sunt acceptate peste tot, ca si banii lichizi, iar pe langa faptul ca se poate plati in milioane de magazine se pot schimba in cash si la hotel sau restaurant.
Cecurile de calatorie neutilizate pot fi pastrate pentru urmatoarea excursie ca un depozit sigur de numerar, deoarece acestea sunt valabile pe o perioada nelimitata de timp.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani