Farmecul discret al cecurilor de calatorie

Data publicarii: 24-11-2006
Farmecul discret al cecurilor de calatorieDesi sunt din ce in ce mai putin utilizate pentru deplasarile in strainatate, fiind preferate in general cardurile, din punctul de vedere al sigurantei banilor acestea sunt in continuare o solutie convenabila. In cursul unei calatorii in strainatate se pot intampla si evenimente mai putin placute, precum pierderea banilor sau, mai grav chiar, furtul acestora. Din fericire, exista o alternativa fara risc in locul manevrarii zilnice a banilor lichizi: cecul de calatorie. Ar trebui sa nu uitati de acest lucru atunci cand va pregatiti de plecare si nu aveti un card in valuta tarii unde doriti sa calatoriti!

American Express, toata lumea stie de ce

Cele mai multe sunt emise sub sigla American Express, dar cunoscatorilor le sunt familiare si cele emise sub alte sigle precum Thomas Cook, Visa, Swis Bankers sau Travellers Cheque.

Avantajul principal este ca pot fi utilizate in toata lumea, ca mijloc de plata pentru achizitionarea de bunuri sau servicii, in magazine, hoteluri sau restaurante. In plus, pot fi preschimbate oriunde in lume, in moneda locala a tarii, la banci sau case de schimb.

Sunt denominate in dolari, euro sau lire, iar cupiurile, in care se regasesc categoriile de cecuri, sunt de 50, 100, 500 sau 1.000. Nu au termen de expirare, fiind valabile pe durata nelimitata iar in cazul furtului sau al pierderii pot fi inlocuite in maximum 24 de ore.

In SUA, ca bani lichizi

Pot fi utilizate in interes propriu, drept conferit prin semnatura de pe fila de cec, sau pot fi transmise "la ordin" beneficiarului dorit. In loc de taxa de administrare sau taxa de emitere ca la carduri, la achizitionarea acestora se plateste un comision care variaza in jurul a 1% din valoarea cecurilor emise. La BCR, de exemplu, se achita un comision de 0,75%, minimum cinci euro, din valoarea cecurilor achizitionate, iar la preschimbarea acestora in numerar se plateste o taxa de 1,5%, pentru sume mai mici de 5.000 de euro, si 1%, maximum 1.000 de euro, pentru sume mai mari de 5.000 de euro. La aceasta taxa se adauga pentru cecurile de calatorie in euro suma de un euro/fila reprezentand diverse speze. Pentru produsele achizitionate de la HVB-Tiriac se va plati initial 1%, iar la preschimbare in numerar 1,5%, dar nu mai putin de 5,5 euro. Clientul va achizitiona cecurile semnand pe acestea la cumparare si le va contrasemna atunci cand doreste sa le rascumpere sau cand le utilizeaza pentru cumpararea de bunuri si servicii.

In acelasi timp, cumparand cecuri de calatorie American Express, clientul poate beneficia si de o rata de schimb mai buna decat daca ar schimba bani lichizi in valuta tarii pe care o viziteaza.

In SUA, aceste instrumente de plata sunt acceptate peste tot, ca si banii lichizi, iar pe langa faptul ca se poate plati in milioane de magazine se pot schimba in cash si la hotel sau restaurant.

Cecurile de calatorie neutilizate pot fi pastrate pentru urmatoarea excursie ca un depozit sigur de numerar, deoarece acestea sunt valabile pe o perioada nelimitata de timp.

Banii Nostri

Ultimele stiri pe BankNews.ro: