Asigurarile de viata se incheie la tinerete
Data publicarii: 23-11-2006Deces, invaliditate, pensie
O asigurare de viata ne protejeaza in cazul in care un eveniment nefericit se abate asupra noastra. Persoana asigurata se pune la adapost atat pe ea insasi, cat si familia careia ii ofera o siguranta financiara. Nimeni nu vrea sa fie o povara pentru familie. Mai mult, fiecare isi doreste, cu siguranta, ca din acesti bani sa obtina si un castig. Asa incat in cazul unei asigurari de viata tip unit-linked, acoperirea riscului de deces si pensia privata merg impreuna, in timp ce acoperirea riscului de invaliditate ramane optionala.
Protectie si capitalizare
Polita de viata acopera decesul, invaliditatea, spitalizarea, interventiile chirurgicale, bolile grave, fracturile si accidentele. Din suma platita, un procent cuprins intre 60-80% este destinat componentei de protectie, in timp ce restul banilor sunt capalizati, companiile de asigurari oferind o anumita dobanda. Allianz Tiriac, de pilda, acorda o dobanda de 3%, nivelul dobanzii fiind stabilit o data pe an.
Suma minima de plata este de 1.200 RON pe an, Allianz oferind posibilitatea ca plata sa fie facuta sub diverse forme. Banii se pot plati lunar, trimestrial, semestrial sau anual.
Programe de investitii cu diverse riscuri
Cei care opteaza pentru investirea banilor in fonduri de investitii nu vor sti exact randamentul decat la sfarsitul perioadei alese.
In acest caz, castigurile, ca si riscurile, de altfel, sunt mai mari. Banii sunt investiti atat in Romania, cat si in Europa si SUA, in 8 programe de investitii.
Incheierea poliei pe o perioada mai extinsa diminueaza riscurile care pot sa apara cand polita se incheie pe o perioada scurta. Evolutia fondurilor nu este una constanta si tocmai din acest motiv, se recomanda ca polita sa se incheie pe o perioada mai extinsa pentru ca eventualele pierderi inregistrate pe parcursul unor ani sa se atenueze in timp, iar randamentul final sa fie unul pozitiv.
Investitiile ar trebui facute nu intr-un singur program, ci in mai multe, intrucat pierderile sunt astfel mai mici, iar castigurile mai mari. Ceea ce se pierde cu un program se poate recupera din celelalte.
Cei care nu sunt multumiti de evolutia unui program de investitii au posibilitatea de a trece la un altul, pe parcursul unui an fiind permise doua astfel de treceri. Cei care isi schimba investitiile de mai mult de doua ori in cursul unui an vor plati un comision raportat la situatia sa financiara din acel moment.
Rentabilitatea creste o data cu gradul de risc
Cele 8 programe investitionale sunt adaptate unui grad de risc diferit. Persoanele care opteaza pentru siguranta investitiei sunt sfatuite sa alega programele care investesc in obligatiuni. Profitul nu este unul mare intrucat si riscul este destul de mic.
Castguri mai mari obtin cei care investesc in actiuni ale companiilor internationale tranzactionate la bursa. Pentru a contracara riscul, o parte din investitie este directionata catre obligatiuni. Riscurile cele mai mari sunt ale celor care investesc in depozite bancare sau titluri de stat, insa si profitul poate fi unul substantial.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani