BCE vrea sa atenueze impactul ratelor dobanzii asupra bancilor
Data publicarii: 19-02-2016 | EconomieBanca Centrala Europeana ar putea anunta noi decizii pentru a atenua impactul ratelor negative ale dobanzilor asupra institutiilor financiare, daca va decide la urmatoarea sedinta de politica monetara sa adopte noi masuri de stimulare, a afirmat vineri vicepresedintele BCE, Vitor Constancio, transmit Bloomberg si Reuters.
"Analizând ce putem face dacă decidem să adoptăm noi măsuri de relaxare a politicii monetare, va trebui să diminuăm efectele acestor măsuri asupra băncilor, așa cum au făcut alte state. Pe ansamblu, efectele politicii BCE asupra băncilor sunt pozitive", a declarat Vitor Constancio la un eveniment desfășurat la New York.
Luna trecută, Banca Centrală Europeană a decis să lase nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, nivel la care staționează din luna septembrie 2014. De asemenea, BCE a menținut dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,30% și dobânda la depozite la minus 0,30%.
Investitorii și șefii băncilor din zona euro sunt îngrijorați de impactul ratelor scăzute ale dobânzilor asupra profitabilității pe termen lung.
De asemenea, Vitor Constancio a explicat că dacă deteriorarea perspectivelor economice va determina BCE să amâne revenirea la ținta de inflație de aproape 2%, atunci Consiliul guvernatorilor BCE "ar putea foarte bine decide să acționeze".
Banca Centrală Europeană mizează pe o creștere a prețurilor de sub 2%. Însă, inflația în zona euro a fost sub această țintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar și în teritoriu negativ, în condițiile în care prețul petrolului s-a redus semnificativ. următoarea ședință de politică monetară a BCE este programată în 10 martie.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări