Consiliul Concurentei investigheaza un posibil cartel pe piata masei lemnoase
Data publicarii: 11-02-2016 | EconomieConsiliul Concurentei a efectuat, marti si miercuri, inspectii inopinate la sediile a patru companii care activeaza pe piata masei lemnoase, precum si la doua directii silvice, existand suspiciunea unor intelegeri intre acesti agenti economici, a declarat, joi, presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu, prezent la conferinta PRIA Competition.
Firmele anchetate sunt Kronospan România SRL, Kronospan Sebeș SA, Alredia SRL și Lacul Codrilor SRL, iar direcțiile silvice sunt cele din Alba și Hunedoara.
Chirițoiu a precizat că instituția pe care o conduce a demarat în acest an o investigație privind posibile înțelegeri între cele patru firme privind împărțirea pieței și a surselor de aprovizionare, precum și adjudecării lemnului la un preț minimal în cadrul licitațiilor organizate de cele două direcții silvice.
"Studiul pe care îl derulăm pe piața lemnului indică faptul că există disfuncționalități în acest sector, mai ales în ceea ce privește organizarea licitațiilor. În acest context, analizăm cu atenție cazurile în care au existat licitații cu puțini participanți, precum și cele la care prețul de adjudecare a fost foarte scăzut", a precizat Chirițoiu.
Documentele ridicate cu prilejul inspecțiilor se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice investigației. Inspecțiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigației, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunțare a Consiliului Concurenței în ceea ce privește existența unei încălcări a Legii concurenței.
Reprezentanții Concurenței au amintit că, în luna august 2015, în raportul preliminar al studiului derulat pe piața lemnului, Consiliul a făcut o serie de recomandări pentru îmbunătățirea mediului concurențial în acest sector. Studiul continuă cu analiza tuturor structurilor și mecanismelor de funcționare a pieței primare a lemnului și identificarea eventualelor disfuncționalități de natură concurențială.
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a participat, joi, la conferința PRIA Competition, în cadrul căreia s-au dezbătut noutățile legislative în ceea ce privește concurența, precum și analize și studii de caz ale celor mai importante investigații de concurență de anul trecut.
Conferința, organizată de PRIA Events, reprezintă cel mai important eveniment dedicat concurenței și aduce laolaltă reprezentanți ai Consiliului Concurenței și ai altor autorități ale statului, reprezentanți ai camerelor de comerț și ambasadelor, reprezentanți din domeniul energetic, retail, telecom, sectorul bancar și piața farmaceutică.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii