Banca Italiei cere reducerea datoriei publice, pe fondul redresarii economiei
Data publicarii: 19-10-2015 | Finante-BanciGuvernul de la Roma ar trebui sa profite de 'conditiile exceptional de favorabile de pe piata' pentru a reduce nivelul ridicat al datoriei publice, se arata in buletinul economic lunar publicat vineri de Banca Centrala a Italiei, transmit ANSA si Reuters.
Nivelul datoriei publice al Italiei este estimat la circa 133% din PIB anul acesta, cel mai ridicat din zona euro dupa Grecia. Italia, a treia economie a zonei euro, a fost in recesiune in ultimii trei ani.
'Pentru a asigura o reducere clara si progresiva a datoriei, Guvernul ar trebui sa profite de oportunitatile exceptional de favorabile de pe piata, de conditiile monetare si de redresarea economiei', se arata in raportul Bancii Italiei.
Institutia a estimat ca avansul PIB-ului Italiei a continuat probabil in trimestrul trei din 2015 la un nivel similar cu precedentele doua trimestre (0,4% in primele trei luni ale anului si 0,3% in perioada aprilie - iunie 2015). In 2015 expansiunea economiei va fi aproape de estimarea oficiala a Guvernului, de 0,9%, a previzionat Banca Italiei.
Premierul Matteo Renzi a promis ca anul viitor datoria publica va inregistra prima scadere din ultimii noua ani.
Conform estimarilor recente ale Bancii Italiei, datoria guvernamentala ar urma sa creasca anul acesta la 132,5% din PIB si va incepe sa scada din 2016, la 130,9% din PIB si la 127,4% din PIB in 2017.
In 2014, datoria Italiei a crescut la 2.134 miliarde de euro, comparativ cu 2.068 miliarde de euro in 2013. Grecia si Italia au cel mai ridicat nivel al datoriei din UE, depasind cu mult plafonul de 60% din Produsul Intern Brut cerut de Uniunea Europeana.
AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii