Romania a avut a doua inflatie negativa din UE, in septembrie
Data publicarii: 19-10-2015 | EconomieUn numar de 17 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au inregistrat o inflatie negativa in septembrie 2015, comparativ cu luna similara din 2014, iar Romania a avut a doua inflatie negativa din UE, arata datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Potrivit Eurostat, rata anuala a inflatiei atat in zona euro, cat si in Uniunea Europeana, s-a situat la minus 0,1% in luna septembrie, o revenire in teritoriul negativ dupa cresterea de 0,1% din august. Tarile cu cea mai mare rata anuala a inflatiei au fost Malta (1,6%), Belgia, Portugalia si Suedia (toate cu o crestere anuala a preturilor de 0,9%). In schimb, cele mai scazute rate anuale au fost inregistrate in Cipru (minus 1,9%), Romania (minus 1,5%) si Spania (minus 1,1%).
In cazul zonei euro, cel mai mare impact negativ asupra inflatiei a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,71 puncte procentuale) si a combustibilului pentru incalzire (minus 0,25 puncte procentuale), iar cel mai mare impact pozitiv asupra cresterii preturilor a fost din partea restaurantelor si cafenelelor (0,12 puncte procentuale), legumelor (0,11 puncte procentuale) si tigarilor (0,08 puncte procentuale).
Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), in Romania, inflatia anuala s-a mentinut in teritoriul negativ in septembrie, la minus 1,7%, in urcare de la minus 1,9% in august, iar inflatia lunara a fost de 0,26%. La inflatia din luna septembrie au contribuit preturile marfurilor alimentare, care au scazut cu 6,47% fata de septembrie 2014. In schimb, preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,54% de la an la an, iar tarifele serviciilor au urcat cu 1,99%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in jos prognoza de inflatie pentru anul in curs, aceasta urmand sa se mentina in teritoriu negativ in urmatoarele trei trimestre, iar apoi sa revina in teritoriu pozitiv, a declarat, pe 4 august, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa. El a precizat ca, potrivit estimarilor BNR, inflatia va ramane sub nivelul minim al intervalului de variatie (1,5% - n. r.) pana la inceputul anului 2017.
Potrivit lui Isarescu, Romania nu risca intrarea in deflatie, desi se estimeaza ca inflatia va ramane in teritoriu negativ in urmatoarele trei trimestre, pentru ca se inregistreaza o crestere a consumului de 6%, iar pana la finalul anului poate ajunge la 10%.
AGERPRES
Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii