Atribuirea premiului pentru Economie incheie sezonul 2015 al premiilor Nobel
Data publicarii: 14-10-2015 | DiversePremiul pentru Economie decernat luni, in incheierea sezonului 2015 al premiilor Nobel, ar putea incorona cercetatorii din domeniul pietei muncii sau comportamentele de consum, fara a exista un nume care sa se detaseze clar, informeaza AFP.
Premiul Nobel pentru Economie a fost instituit in anul 1968 de catre Banca Centrala a Suediei si a fost decernat pentru prima data in 1969. Premiul este finantat de Banca Centrala a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finantate de Fundatia Nobel.
Castigatorul din acest an ar urma sa fie anuntat la ora 11.00 GMT la Stockholm si va incheia un sezon marcat de decernarea premiului Nobel pentru Literatura scriitoarei belaruse Svetlana Alexievich si a premiului pentru Pace catre mai multe organizatii care au permis salvarea tranzitiei democratice in Tunisia.
Laureatul editiei din 2014, francezul Jean Tirole, premiat pentru analiza sa asupra puterii pietei si a reglementarii, ar putea fi succedat de americanul de origine indiana Avinash Dixit (de la Universitatea Princeton), de un alt american Robert Barro (Harvard) sau de finlandezul Bengt Holstrom (MIT). Printre posibilii castigatori figureaza insa si francezul Olivier Blanchard, care a ocupat functia de economist sef al Fondului Monetar International sau americanul Ben Bernanke, fost presedinte al Rezervei Federale (Fed).
Spre deosebire insa de anii precedenti niciunul din economistii mentionati mai sus nu s-a detasat in postura de favorit. Cu toate acestea, Johan Schuck, jurnalist la cotidianul Svenska Dagbladet, crede ca in acest an ar urma sa fie premiat domeniul economiei comportamentale, unul din posibilii castigatori urmand sa fie elvetianul Ernst Fehr.
Din cei 75 de laureati ai premiului Nobel pentru Economie, un singur laureat a fost femeie, respectiv americanca Elinor Ostrom in 2009. Daca va dori sa desemneze o a doua, juriul ar putea alege intre americancele Claudia Goldin, care este specializata in studiul inegalitatilor, si Anne Krueger, militanta pentru liberul schimb. Insa, Johan Schuck crede ca lucrarile acestor doua economiste sunt mult prea recente pentru a face din ele candidate serioase la castigarea Premiului Nobel pentru Economie.
In mod traditional, castigatorii premiului Nobel sunt recompensati cu un premiu de opt milioane de coroane suedeze (aproximativ 860.000 de euro), iar premiile sunt acordate la Stockholm, in data de 10 decembrie, data comemorarii fondatorului premiilor Nobel, industriasul si filantropul suedez Alfred Nobel (1833-1896). Exceptia o constituie premiul Nobel pentru Pace care este atribuit tot in data de 10 decembrie, dar la Oslo.
AGERPRES
Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice