FIC: Mediul legislativ si eficienta administrativa raman provocari semnificative pentru Romania
Data publicarii: 09-10-2015 | Finante-BanciInvestitorii straini considera ca mediul legislativ si eficienta administrativa raman provocari semnificative pentru Romania, se arata intr-un comunicat al Consiliului Investitorilor Straini - FIC remis, joi, AGERPRES.
"Avand in vedere potentialul economic, exista inca un numar mare de companii membre FIC care isi exprima ingrijorarea cu privire la povara legislativa si administrativa, considerand-o un obstacol cheie in realizarea obiectivelor", se arata intr-o analiza a FIC dupa chestionarea membrilor organizatiei.
Potrivit sursei citate, un numar semnificativ de mare de respondenti considera ca lipsa unei birocratii eficiente si transparente limiteaza realizarile din afacerile lor.
"85% dintre respondenti considera birocratia ca fiind necompetitiva si 80% dintre respondenti semnaleaza lipsa de transparenta din initiativele legislative. 65% dintre respondenti au declarat ca si capacitatea administrativa de reglementare este necompetitiva. Un sentiment similar este exprimat si in ceea ce priveste infrastructura, astfel 67,9% si-au exprimat ingrijorarea cu privire la lipsa unei infrastructuri care sa sprijine competitivitatea, 26,4% avand sentimentul ca este inadecvata si 41,5% mentionand ca fiind moderat necompetitiva", informeaza Consiliul Investitorilor Straini.
De asemenea, documentul mentioneaza ca lipsa de incredere in cadrul legislativ si infrastructura subliniaza nevoia unor politici publice mai coerente si alocarea mai eficienta a resurselor, precum si imbunatatirea cadrului legislativ si dezvoltarea infrastructurii, pentru a ajuta Romania sa atinga potentialul economic pe care il are.
Rezultatele analizei raspunsurilor primite de la companiile membre FIC pentru perioada septembrie 2015 in comparatie cu cele din martie 2015 arata ca numarul respondentilor care se asteapta ca veniturile lor sa creasca ramane in jur de 60% in comparatie cu procentul de 62% din luna martie 2015, indicand astfel un sentiment pozitiv si de stabilitate.
"Cu toate acestea, numarul de respondenti care se asteapta la o crestere semnificativa a scazut de la 14,28% la 7,4%, comparativ cu o crestere de la 48,5% la 51,9% a respondentilor care se asteapta la o crestere moderata a veniturilor. Un alt aspect pozitiv este ca niciunul dintre respondenti nu se asteapta la o contractie semnificativa, dar cei care asteapta oarecum o contractie a veniturilor a crescut de la 2,86% la 7,4%, indicand astfel provocari specifice sectorului in care isi desfasoara activitatea", se mai arata in document.
Una dintre schimbarile majore in ceea ce priveste raspunsurile companiilor o reprezinta cea vizand cresterea pietei interne si de export. Asteptarile de cresterea per ansamblu a pietei interne au scazut de la 58% la 53%, in timp ce din perspectiva de crestere a pietei de export, acestea au scazut de la 45,8% la 40%. In mod similar, perspectiva de crestere globala a scazut in perioada martie 2015 - septembrie 2015 de la 68,5% pana la 53,2%, un numar crescut de respondenti avand sentimentul ca afacerea lor va ramane substantial aceeasi. Proportia membrilor FIC care au raspuns ca aceasta va ramane la fel, a crescut de la 20,69% pana la 38,3%.
Consiliul Investitorilor Straini - FIC numara in prezent 118 de companii membre, ale caror investitii cumulate reprezinta in jur de 35 miliarde euro, adica aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania din 1990 pana in prezent.
AGERPRES
Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice