Isarescu: O treime din intreprinderile private au pierderi permanente
Data publicarii: 07-10-2015 | EconomieSituatia financiara a companiilor private a intrat in atentia Bancii Nationale a Romaniei (BNR), avand in vedere ca o treime dintre acestea au pierderi permanente, cele mai multe sunt subcapitalizate iar sursa de capitalizare reprezentata de fondurile europene, care "sunt donatii", este insuficient folosita, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Discutam de 25 de ani ce facem cu companiile de stat, cum sa le restructuram, cum sa le privatizam. Discutiile au continuat pentru ca aceste companii au fost o sursa de arierate, care sunt un surogat de bani. Doua decenii, preocuparea principala a fost cea a intreprinderilor de stat, producatoare de arierate, care au subminat, intr-un fel, politica antiinflationista a bancii centrale. Da data aceasta Raportul (asupra Stabilitatii Financiare - n.r.) propune sa se analizeze si sectorul privat, unde o constatare arata ca aproape o treime din intreprinderile private au pierderi permanente", a declarat marti guvernatorul BNR in cadrul conferintei de prezentare a Raportului asupra Stabilitatii Financiare.
In opinia sa, aceasta situatie arata faptul ca regulile economiei de piata nu sunt respectate in Romania, si, in plus, se tolereaza aceasta stare de fapt. "Unele din aceste firme sunt foste societati de apartament, create pentru a misca banii, pentru a masca.... Altele sunt nereusite familiale, dar numarul extrem de mare, 200.000 de intreprinderi private cu pierderi permanente, arata doua probleme majore: De ce nu se respecta regulile economiei de piata in Romania? In anii 90, cand am fost si noi scoliti, ni s-a spus urmatorul lucru: concurenta si curatenia pietei sunt esentiale. Intrarii, dar si iesiri. Sa poti sa infiintezi firme, sa lucreze, sa fie concurenta loiala, dar si iesiri la fel. Daca nu face fata, sau daca are pierderi, sa poata fi radiata rapid. Pastrarea unui numar mare de societati cu pierderi permanente nu numai ca ecraneaza situatia sectorului privat dar ingreuneaza chiar procesul de finantare. Avem aceasta problema! De ce se pastreaza?", s-a intrebat guvernatorul BNR.
Potrivit acestuia, o alta problema generata de aceasta situatie consta in finantarea firmelor cu pierderi de catre sistemul bancar. "Este o problema mare a economiei romanesti. Bancherii spun ca cea mai mare parte a firmelor romanesti nu sunt bancabile, adica nu au acces la creditul bancar. "Noi am vrea", spun bancherii cei rai, "dar nu raspund cerintele, nu ofera nicio garantie ca pot sa dea banii inapoi". O dezbatere pe aceasta tema mi se pare importanta pentru ca ajungem la alta problema: in Romania avem multe companii private, dar sunt subcapitalizate. Cine sa adune acest capital autohton. A spera ca se va face capital prin credit bancar ar insemna sa se decapitalizeze bancile. Speram cel mult ca bancile sa nu subcapitalizeze intreprinderile private. Am avut banci facute de catre antreprenori si cu acest gand ascuns: luam din banca si dam la companie! Este iluzia betivului: imi fac restaurant sa beau gratis", a avertizat Isarescu.
Pe de alta parte, seful BNR sustine ca un astfel de comportament nu ar fi de dorit, pentru ca afecteaza deponentii, care devin nemultumiti de dobanzile mici primite pentru economii, si actionarii bancilor, care vor profit, si, daca se acorda credite societatilor falite, o buna parte din fondurile bancii se scurg catre acoperirea creditelor neperformante.
In acest context, capitalizarea firmelor poate fi realizata doar pe baza activelor din dotare, insa multe din acestea s-au devalorizat, sau cu ajutorul fondurilor europene. "Acelea sunt donatii (fondurile europene - n.r.) De ce se spera ca firmele sa se capitalizeze cu banii bancilor si nu se insista pe o sursa clara de capitalizare - fondurile europene.
Legatura puternica intre bancher si antreprenor ar trebui sa functioneze: hai sa luam bani europeni! Tu te capitalizezi, iar eu te pot finanta! Dar fiecare sa isi vada lungul nasului, sa nu creada nimeni ca va trai super-bine din aceasta relatie. Supravietuirea este pe primul loc....nu un SUV, un Yacht si asa mai departe", a atras atentia guvernatorul BNR, facand referire la patronii firmelor cu pierderi care isi cumpara masini scumpe si alte obiecte sau proprietati de lux.
AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice