Scandalul Air France transforma Franta intr-o 'parodie' (Alain Vidalies)
Data publicarii: 07-10-2015 | ActualitateAir France este intr-o situatie financiara fragila dar renationalizarea companiei aeriene nu este pe agenda, a afirmat marti ministrul francez al Transporturilor, Alain Vidalies, la o zi dupa ce zeci de angajati ai Air France au patruns cu forta in sala unde se analiza planul de restructurare si au agresat mai multi membri ai conducerii, transmite Reuters.
Planul prevede reduceri de costuri si concedierea a 2.900 de angajati.
Evenimentele de luni, prezentate in presa din intreaga lume, au reprezentat 'o caricatura' a Frantei care nu reuseste sa asigure viitorul companiei, a declarat Alain Vidalies la postul de radio RTL. 'Cred ca cea mai buna replica franceza ar fi sa raspundem celor de peste hotare, care vad asta ca o caricatura, ca aceste evenimente nu reprezinta Franta si putem rezolva problemele prin negocieri', a adaugat ministrul francez al Transporturilor.
Conducerea companiei aeriene franceze Air France i-a informat luni pe angajati ca intentioneaza sa elimine aproape 3.000 de locuri de munca in decurs de doi ani, dupa esecul negocierilor cu pilotii, carora compania ar dori sa le prelungeasca numarul orelor de zbor. Restructurarea vizeaza 300 de piloti, 900 de insotitori de zbor si 1.700 din angajatii de la sol. In plus, pentru prima data in istoria companiei, sunt avute in vedere concedieri fortate, in special in randul personalului navigant si al angajatilor de la sol.
De asemenea, restructurarea personalului va fi insotita si de o reducere a numarului de zboruri pe distante lungi, dintre care jumatate sunt deficitare, precum si a flotei companiei cu 14 aparate, cinci anul viitor si alte noua in 2017. In acest fel, Air France vrea sa reduca frecventa zborurilor pentru mai mult de 20 de destinatii incepand din 2016 si sa inchida anul urmator cinci legaturi spre India si Asia de Sud-Est.
Vidalies a aparat acest plan, afirmand: 'Capitalizarea bursiera a companiei a scazut de la sapte la doua miliarde de euro deci este o companie fragila'.
Intrebat daca Executivul ar trebui sa intervina direct in disputa dintre angajatii si conducerea Air France, tinand cont ca statul detine 17% din companie, oficialul francez a raspuns: 'Aceasta participatie este rezultatul istoriei ... Statul este actionar dar astazi nu se afla in situatia in care solutia ar fi nationalizarea Air France. Daca acesta este substratul intrebarii, atunci raspunsul este nu'.
Grupul Air France - KLM, al doilea operator aerian european dupa compania germana Lufthansa, a trecut prin mai multe reduceri de costuri si efective in ultimii ani (5.500 de plecari incepand din 2012 pana la finele lui 2014) care ar trebui sa ii permita sa revina pe profit in 2015. Grupul franco-olandeza este afectata de concurenta companiilor low-cost din Europa, dar si de concurenta rivalilor din Golful Persic pe distantele lungi.
AGERPRES
Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice