Romania plateste 4,7 milioane de euro catre UE
Data publicarii: 05-10-2015 | Finante-BanciRomania plateste duminica catre Uniunea Europeana 4,7 milioane de euro in cadrul pachetului de finantare oferit tarii in 2009 de creditorii internationali, potrivit datelor Ministerul Finantelor Publice /MFP/, transmise la solicitarea AGERPRES.
Aceasta suma reprezinta doar dobanzi si comisioane. De la inceputul anului, Romania a rambursat peste 1,8 miliarde euro catre Fondul Monetar International, Banca Mondiala si UE iar pana in 2023, tara mai are de plata mai mult de 4,88 miliarde de euro.
Datoria catre FMI a fost stinsa in februarie 2015, cand s-au platit 165 de milioane de euro. Catre aceasta institutie Romania a rambursat, in total, aproximativ 2,49 miliarde de euro. Astfel, restul sumei ramase, de peste 4,8 miliarde euro, trebuie platita catre Banca Mondiala si Comisia Europeana.
Graficul MFP arata ca 2015 a reprezentat varful de plata pentru imprumut, respectiv 1,8 miliarde de euro, dar mai sunt inca trei plati mari in 2017, 2018 si 2019. In 2017, Romania are de achitat peste 1,2 miliarde de euro, in 2018 - 1,4 miliarde si in 2019 - un miliard.
Anul acesta, din 1,83 miliarde euro, mai sunt de plata 33,5 milioane de euro catre Banca Mondiala si Comisia Europeana.
In anul 2009, Romania a parafat un imprumut stand-by pe 24 de luni in valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si BM. Prin acest aranjament, Romania a intrat in posesia a sapte dintre cele opt transe prevazute, in suma de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).
Cea de-a opta transa a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizata.
AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii