Christine Lagarde are speranta ca Europa va accepta relaxarea datoriei Greciei
Data publicarii: 16-07-2015 | EconomieDirectoarea generală a FMI, Christine Lagarde, a dat asigurări miercuri că are "speranţa" că ţările din zona euro vor accepta relaxarea datoriei Greciei "într- un fel sau altul" aşa cum cere instituţia din subordinea sa, transmite AFP.
"Am un pic de speranţă, pentru că în cursul ultimelor ore a apărut un zgomot de fond favorabil restructurării datoriei", a declarat Christine Lagarde, potrivit unui fragment dintr-un interviu acordat canalului CNN International.
Într-un raport dat publicităţii marţi, Fondul Monetar Internaţional a apreciat datoria Atenei ca "total neviabilă" şi a atras atenţia că nu mai poate participa la salvarea Greciei dacă europenii nu întreprind vaste şi profunde măsuri de relaxare a datoriei.
Preacordul încheiat luni între Grecia şi creditorii săi asupra unui posibil plan de ajutorare de 86 de miliarde euro se limitează să menţioneze că pot fi în considerare "măsuri adiţionale" în privinţa datorie i.
"Ce le-am spus (europenilor) este că orice formă va lua aceasta (...), trebuie găsit un mijloc de a uşura povara şi a permite ţării să demonstreze că datoria sa poate reveni pe o traiectorie viabilă", a explicat Christine Lagarde.
Premierul francez, Manuel Valls, a afirmat miercuri că datoria Greciei trebuie să fie "relaxată" printr-o modificare a profilului (reeşalonarea plăţilor, perioadă de graţie asupra rambursărilor).
Un alt scenariu avut în vedere de FMI în raportul său ar consta în ştergerea definitivă a unei părţi a datoriei Atenei, o idee respinsă categoric de Europa şi, în special, de Germania.
O asemenea opţiune "nu este prevăzută, după câte înţeleg, din punctul de vedere al statelor membre", a recunoscut directoarea generală a Fondului.
AGERPRES
Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani