Cum ne platim facturile fara stres

Data publicarii: 21-11-2006
Plata facturilor, fie ca sunt catre furnizorii de utilitati sau catre cei de servicii de telefonie implica mari batai de cap, informeaza Ghiseul Bancar. E nevoie de multa rabdare pentru ca, nu stiu cum se intampla, dar in ziua in care platesti o factura, multi alti concetateni s-au gandi si ei la acelasi lucru. Evident, nu oamenii sunt vinovati pentru ca doresc sa-si achite facturile, ci spatiile minuscule, improprii pentru astfel de operatiuni (Oare la ce s-au gandit cei care le-au construitt) ghiseele putine, functionarii putin amabili.

Modalitatile alternative de plata isi dovedesc eficienta in astfel de conditii. Un cont bancar, Internetul sau telefonul sunt printre aliatii celor care stiu sa pretuiasca timpul.

Din pacate, in Romania, platile la distanta sunt practicate doar de companii, putine fiind persoanele fizice pentru care aceste servicii sunt optiuni firesti. Cei care nu folosesc serviciile de plata la distanta au schimbat si ei ceva si isi indreapta pasii mai degraba catre sediul unei banci decat catre cel al furnizorului.

Plata prin Direct Debit

Cei care au un cont deschis la o anumita banca isi pot plati facturile de o maniera civilizata. Prin completarea unui formular de imputernicire standard, banca este mandata sa efectueze plata facturilor. Evident, plata se va face la o anumita data, in limita disponibilului din cont si in functie de valoarea facturii.

Serviciul, cunoscut sub numele de Direct Debit se desfasoara in mod automat, fara drumuri la furnizorul de utilitati sau la banca. Intarzierea platilor este exclusa, iar extrasele de cont contin informatii complete despre operatiunea derulata.
Beneficiarul platii va trebui instiintat despre aceasta modalitate de plata intrucat factura va fi trimisa, in acest caz, pe adresa bancii.

Ce trebuie sa faci pentru a beneficia de Direct Debit:

- Deschide un cont la o instituie bancare care are disponibil acest serviciu
- Incheie cu banca o Conventie de Plata prin Direct Debit
- Fii sigur ca pana la data scadentei facurii dispui de lichiditatile necesare achitarii facturilor

In cazul in care pana la data scadenta a facturii nu exista bani suficienti in cont, banca nu va putea plati factura, iar furnizorul neplatit va aplica penalizari.

Seviciile Online

E-banking-ul sau Electronic found transfer se bazeaza pe utilizarea computerului si a tehnologiilor electronice pentru plata facturilor. Pentru doua dintre aceste sevicii online- Internet banking si Home banking este nevoie de un computer si de o conexiune la Internet, in timp ce pentru Mobile banking, un telefon mobil este suficient.

Internet banking-ul

De acasa sau de la serviciu, plata facturilor poate fi la fel de simpla cand exista o conexiune la Internet si un abonament de Internet banking. Seviciul permite efectuarea unor plati automate sau repetitive. Accesul rapid si sigur la conturile proprii prin intermediul Internet-ului asigura plata facturilor in cateva momente.

Mobile banking-ul

Putine sunt clipele unei zile in care omul se desparte de telefon. Intuind ca timpul si mobilitatea sunt fundamentale, bancile au dezvoltat pentru clientii lor serviciul de Mobile Banking. Cei care se afla in continua miscare isi pot administra conturile folosind telefonul mobil dotat cu WAP.
Serviciul de Mobile permite efectuarea de plati catre o lista predefinita de beneficiari, lista pe care se pot regasi diversi furnizori de servicii. Legatura cu banca este permanenta, 7 zile pe saptamana, 24 de ore din 24, se pot face plati catre furnizorii de servicii cu care banca respectiva a incheiat contracte.

Cum devii utilizator de Mobile Banking:
- Descide un cont la o banca
- Incheie cu banca un contract de Mobile Banking
- Ai grija sa ai un telefon mobil dotat cu WAP

Plata cu numerar la ghiseul bancii

Daca nu aveti posibilitatea de a deschide un cont bancar si nici serviciile de e-banking nu va sunt la indemana, plata utilitatilor poate fi facuta si la ghiseul bancii, nu doar la cel al furnizorului. Oricine se poate prezenta la ghiseul nei banci sa-si plateasca facturile, multi preferand aceasta modalitate intrucat, in multe cazuri, operatiunile se desfasoara cu mai mare rapiditate decat la sediul furizorului.

Ghiseul Bancar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: