Romania ofera cele mai bune oportunitati pentru fonduri mutuale sau asigurari
Data publicarii: 21-11-2006
Studiul a fost efectuat de un grup de studenti de la Facultatea de Studii Economice din Ljubljana, sub indrumarea profesorului universitar Dusan Mramor, un fost ministru de finante si a fost prezentat saptamana trecuta, la o conferinta despre dezvoltarea sectorului financiar in cadrul economiilor emergente.
Potrivit studiului, statele din aceasta regiune vor oferi oportunitati de crestere economica similare celor din noile state UE, in cazul in care urmeaza calea sociala si economica pe care tarile aderate la UE in 2004 au deschis-o.
Mramor a declarat ca rezultatele sugereaza existenta unor oportunitati pe aceste piete, pe care companiile slovene au esuat, pana in prezent, sa investeasca. Cu toate ca investitorii sloveni s-au implicat pe piata de capital sau a fondurilor mutuale, acestia au intampinat probleme serioase in patrunderea pe pietele bancare sau de asigurari.
Potrivit lui Mramor, acest lucru este din cauza lipsei de capital adecvat, iar companiile ar trebui, prin urmare, sa-si adune resursele. Studiul mai arata ca sectorul imprumuturilor pentru companii sau initiative private, dar si investitiile bancare vor creste intr-un ritm mai alert decat in UE, in cazul in care economiile emergente urmeaza calea deschisa de noii membri UE.
Rusia este descrisa, in cadrul aceluiasi studiu, drept cea mai atractiva economie, deoarece dispune de cea mai dezvoltata piata bancara si ofera o serie de oportunitati, in ciuda dominatiei exercitate de bancile de pe piata interna. Rusia este urmata, in clasament, de Serbia, Ucraina si Kazahstan, in timp ce Croatia, unde piata este saturata si Moldova, care a ramas in urma in implementarea reformelor economice, sunt percepute drept cele mai putin atractive destinatii.
Potrivit studiului citat de STA, veniturile din fonduri mutuale sunt peste medie in toate statele din regiune, cu exceptia Bosniei-Hertegovine, a Macedoniei si a Moldovei. Romania si Ucraina sunt considerate potentiale mine de aur in acest domeniu, mai scrie agentia slovena.
Cresteri economice solide au fost estimate si in sectorul asigurarilor, in care Romania, Rusia si Kazahstan sunt, de asemenea, cel mai bine cotate.
Conferinta de afaceri Portoroz, organizata de cotidianul economic Finance, a ajuns la a opta editie. La aceasta au participat peste o suta de oameni politici si de afaceri din Ue si din economiile emergente. Editia din acest an s-a concentrat in jurul discutiilor despre Rusia, Ucraina, Kazahstan si Kosovo.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii