Băncile austriece ar trebui să rămână în Europa de Est - OeNB
Data publicarii: 09-07-2014 | Finante-BanciBăncile austriece ar trebui să rămână în Europa de Est dar trebuie să ţină seama de riscuri şi să-şi întărească bilanţurile pentru a concura cu rivalele lor mai bine capitalizate, se arată în raportul de stabilitate financiară publicat de Banca Centrală a Austriei (OeNB), transmite Reuters.
Vineri, acţiunile Erste Group Bank au scăzut la bursa de la Viena cu peste 16%, după ce banca a anunţat că se aşteaptă la pierderi nete de până la 1,6 miliarde de euro din cauza majorării provizioanelor în Ungaria şi România. Anul acesta titlurile au scăzut cu peste 25%. Analiştii susţin că anunţul Erste reaminteşte riscurile cu care se confruntă creditorii care operează în Europa Centrală şi de Est, o regiune care a generat marje de profit substanţiale în anii de după căderea comunismului, dar acum se confruntă cu probleme economice.
Guvernatorul OeNB, Ewald Nowotny, a declarat că majoritatea problemelor cu care se confruntă Erste sunt specifice acestei bănci. Dar în general băncile austriece s-au bazat prea mult în trecut pe creditarea în valută, a avertizat Nowotny.
împrumuturile în valută acordate de băncile austriece în regiune încă se ridică la peste 74 miliarde de euro (101 miliarde de dolari) dar băncile încep să modifice această tendinţă, a explicat guvernatorul OeNB.
Andreas Ittner, adjunctul guvernatorului OeNB, a dezminţit speculaţiile că ar fi mai bine dacă bănci precum Erste, Raiffeisen Bank International sau UniCredit's Bank Austria (divizie a UniCredit) ar părăsi regiunea.
'Nu cred că a sosit momentul pentru majoritatea băncilor să ia în considerare astfel de scenarii, poate doar în puţine ţări. Din contră, în multe ţări ratele de creştere ar urma să fie mai ridicate decât cele din Europa Occidentală', a afirmat oficialul austriac.
în raportul de stabilitate financiară publicat de Banca Centrală a Austriei (OeNB) se arată că indicele de adecvare a capitalului la principalii trei creditori austrieci se ridică la 11,4%, în timp ce la rivalele europene rata este de 13,6% iar la cele active în Europa Centrală şi de Est este de 12,7%.
Ittner susţine că Erste Bank pare cea mai expusă dintre băncile austriece la măsurile ce urmează să fie adoptate în Ungaria, deşi a apreciat că impactul acestora nu va fi atât de sever ca deciziile similare adoptate de Budapesta în 2011.
SURSA: Economica.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des