România este cu 7 ani în urma Poloniei la capitolul intermediere financiară
Data publicarii: 01-07-2014 | Finante-BanciGradul de intermediere financiară plasează România cu 7 ani în urma Poloniei, iar ponderea depozitelor negu¬vernamentale în PIB arată că România are un decalaj de 10 ani faţă de Polonia la acest capitol, chiar dacă orientarea spre produsele de economisire a crescut după criza financiară, reiese dintr-o analiză a BCR.
Salariile mici şi gradul de bancarizare foarte redus, în special în mediul rural, fac populaţia din România mult mai puţin orientată spre economisire decât cea din Polonia. Anterior crizei financiare, creditele acordate românilor au crescut mult mai rapid decât depozitele, iar acest lucru produce efecte şi în prezent.
Creşterea puternică a creditării în România din perioada anterioară crizei financiare a vizat în special creditele acordate în valută. Sectorul bancar din România s-a bazat de două ori mai mult pe creditele în valută decât Polonia. Creditele în valută au depăşit 50% din totalul creditelor neguvernamentale în 2007, ajungând aproape de 65% în 2010-2011.
Explozia creditării în valută a avut la bază ratele nominale ridicate la creditele acordate în lei, precum şi variaţiile mari şi impredictibile ale dobânzilor.
Riscul valutar a fost ignorat de cei care au accesat credite în acea perioadă, din cauza aşteptărilor pozitive cu privire la economia locală.
în Polonia creditele valutare nu au depăşit niciodată 37% şi au coborât în prezent sub 30% ca urmare a unei rate a dobânzii mai scăzute şi mai stabile la creditele acordate în moneda naţională.
SURSA: ZF.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des