Banca Reglementelor Internaţionale: Economia mondială are nevoie de o nouă busolă
Data publicarii: 30-06-2014 | Finante-BanciBanca Reglementelor Internaţionale (BRI) a făcut apel la găsirea unei 'noi busole' pentru politicile publice, insistând asupra necesităţii de a aborda problema îndatorării, astfel încât economia lumii să-şi poată regăsi drumul spre o creştere durabilă, potrivit AFP, care citează raportul anual al băncii publicat duminică.
Deşi în anul trecut economia mondială a afişat o serie de semne încurajatoare, creşterea a rămas în umbra 'Marii crize financiare', se arată în raport. BRI, considerată 'banca centrală a băncilor centrale', a subliniat îndeosebi contrastul dintre euforia care domneşte în momentul de faţă pe pieţele financiare şi slăbiciunea investiţiilor din economia reală, în timp ce perspectivele macroeconomice şi geopolitice rămân foarte incerte, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres. Politicile monetare conciliante duse de băncile centrale pentru a susţine relansarea au hrănit de fapt apetitul investitorilor pentru plasamentele cu risc.
Or, avertizează BRI, realitatea economică este cu totul alta. Procesul de stabilizare a finanţelor publice şi private din ţările cele mai afectate de criză încă nu s-a încheiat, iar vulnerabilităţile se acumulează în cele care au fost scutite, mai ales statele emergente care au beneficiat în ultimii ani de generozitatea creditelor ieftine.
Restabilirea durabilă a creşterii necesită politici focalizate, susţine BRI, care insistă pe necesitatea de a renunţa la a face din datorie motorul principal al creşterii. 'O busolă nouă este foarte necesară', a declarat în cadrul unei conferinţe telefonice Claudio Borio, şeful departamentului monetar şi economic al BRI, cu sediul la Basel (Elveţia).
Potrivit BRI, marja de manevră este foarte strânsă pentru ieşirea din crize cum a fost cea din 2007-2008, care a avut la origine o expansiune disproporţională a ciclului financiar, marcată mai ales prin dezvoltarea neobişnuită a sectorului creditelor şi a celui imobiliar. în acelaşi timp, eficacitatea măsurilor de relansare tradiţionale este diminuată de factori cum este în special acumularea datoriei.
SURSA: Capital.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des