Sistemul bancar se întoarce în timp, înainte de aderarea la UE
Data publicarii: 30-06-2014 | Finante-BanciPonderea creditului privat în produsul intern brut a scăzut până la nivelul din 2007 şi riscă să meargă şi mai jos.
Sectorul bancar s-a îndepărtat cu mult, anul trecut, de rolul de asigurare a intermedierii financiare prin acordarea de credite, ponderea activelor nete bancare în PIB intrând sub pragul de 60% pentru prima dată din 2007.
Este practic o întoarcere în timp a industriei financiare locale, ajustarea bilanţurilor băncilor împingând sectorul chiar la stadiul de dinaintea aderării României la Uniunea Europeană, când handicapul faţă de pieţele dezvoltate era extrem de mare.
în cinci ani de criză, ponderea activelor bancare în PIB a scăzut cu aproape zece puncte procentuale, de la 67,2% în 2009 la 57,6% în decembrie 2013 în condiţiile în care de-abia anul acesta ar urma să fie recuperată pierderea de PIB provocată de recesiunea din 2009 - 2010.
în 2013 activele bancare nete totale au scăzut cu circa 1% pe fondul reducerii stocului de credite private cu 7,4 mld. lei, exclusiv pe componenta în valută. Cele mai afectate au fost companiile, care încă nu pot conta pe susţinerea băn¬cilor pentru depăşirea efectelor perioadei de criză. Situaţia intermedierii bancare marchează practic un eşec al procesului de integrare a sectorului financiar local cu cel din zona euro.
Deşi băn¬cile din zona euro controlează peste 80% din sistemul bancar, România nu numai că nu s-a apropiat, ci s-a îndepăr¬tat de nivelul de intermediere din zona euro.
Astfel, dacă raportul dintre credite şi PIB a tot urcat de la aproape 17% în 2004 la 40% în 2011 (după doi ani de recesiune), traiectoria s-a inversat în ultimii doi ani pentru ca în 2013 acest indicator al intermedierii financiare „indirecte“ să coboare sub pragul de 35%, de la 38,5% în 2012.
„Nivelul intermedierii financiare continuă să fie subdimensionat în raport cu cel din zona euro. Astfel, în perioada 2008-2013, intermedierea financiară indirectă în România a înregistrat un nivel de aproximativ trei ori mai mic faţă de cel din zona euro. în ceea ce priveşte intermedierea financiară directă pe piaţa de capital autohtonă (capitalizarea bursieră/ PIB), aceasta a fost de 11,6% din PIB în anul 2013 comparativ cu 58,1% din PIB în zona euro”, potrivit datelor din raportul anual al BNR pe 2013.
SURSA: ZF.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice