Modificările la legea clauzelor abuzive ar putea fi aprobate după alegeri
Data publicarii: 25-06-2014 | Finante-BanciCamera deputaţilor ar putea modifica legea 193/2000 privind clauzele abuzive în favoarea băncilor, după alegerile prezidenţiale, potrivit unor surse apropiate situaţiei.
Bancherii spun că sunt asaltaţi de proiecte legislative din Parlament, care de care mai dăunătoare pentru afacerile lor. Aleşii propun ba ca debitorii să plătească creditele la un curs de schimb mai avantajos, ba să nu mai fie executaţi silit, în cazul în care au luat credite în franci pe care nu le mai pot plăti. însă situaţia nu e atât de dramatică pentru bănci, precum sună. Ba dimpotrivă.
Două proiecte au trecut de Senat zilele trecut. Ambele vin să modifice OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori.
L76/2014 a trecut prin aprobare tacită de Senat. Proiectul ar putea face posibilă rambursarea anticipată, totală sau parţială, în lei a creditelor în valută, la cursul mediu lunar de la data acordării împrumutului.
Aşa cum ECONOMICA.NET scria aici, proiectul de lege primise aviz negativ de la Comisia Juridică, cea de fond, şi urma să fie respins de către plenul Senatului. La cererea unui reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, proiectul a fost retrimis în comisie pentru raport suplimentar, şi acolo l-a prins termenul de adoptare. Dat fiind impactul pe care l-ar putea avea asupra sistemului bancar, în catul în care s-ar aplica şi asupra creditelor acordate înainte de 2010, cel mai probabil această iniţiativă va pica în Cameră, deşi dă bine la popor în CV-ul iniţiatorilor de la UDMR, PSD, PDL şi PNL.
Cealaltă iniţiativă pe acest subiect aparţine mai multor parlamentari PSD, în frunte cu Ana Birchall, şi a trecut cu majoritate de voturi de plenul Senatului. Deşi se referă tot la riscul valutar, pentru consumatori această iniţiativă este cam apă de ploaie. Conversia creditului din valută în lei (sau altă monedă avantajoasă pentru debitor) s-ar face la cursul pieţei de la data cererii, fără costuri suplimentare în ceea ce priveşte serviciul pe care îl face banca. însă, despre dobânzile de după conversie nu se pomeneşte nimic, astfel încât acestea cel mai probabil ar fi la latitudinea băncii.
Cum dobânzile mai mici au fost cele care i-au atras pe români să ia credite în valută, iar cele la lei nu sunt încă la acel nivel, conversia în lei nu pare cea mai bună opţiune în prezent, mai ales pentru cei care aşteaptă ca leul să se aprecieze şi să mai recupereze din pierderile din anii anteriori.
SURSA: Economica.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii