Deloitte: Băncile europene trebuie să investească masiv în sisteme IT
Data publicarii: 23-06-2014 | Finante-BanciBăncile europene sunt afectate de revoluÅ£ia digitală ÅŸi trebuie să facă investiÅ£ii masive în sisteme IT pentru a putea rămâne competitive, se arată într-un raport publicat luni de Deloitte, transmite CNBC.
Potrivit acestui raport, băncile tradiÅ£ionale de retail vor fi nevoite să reducă costurile pe măsură ce noile tehnologii au redus barierele de intrare pentru noile tipuri de actori care au intrat în industria bancară precum creditele de tip “peer to peer” (P2P).
în urmă cu doi ani, grupul bancar britanic Royal Bank of Scotland a fost afectat de o cădere a sistemului său de calculatoare care i-a afectat operaÅ£iunile timp de mai multe zile, ceea ce înseamnă că clienÅ£ii nu au putut face depozite sau plăţi. De asemenea, la începutul acestui an, NatWest a avut probleme serioase cu sistemul său de mobile banking.
“Avantajul competitiv de bază al băncilor faţă de noii intraÅ£ii este erodat de tehnologie ÅŸi reglementare” a declarat Zahir Bokhari, partener la Deloitte. “Pe măsură ce concurenÅ£a venită din partea surselor alternative de finanÅ£are se intensifică, băncile vor fi nevoite să-ÅŸi reinventeze infrastructura de IT. Nu este credibil să te aÅŸtepÅ£i la venituri solide în condiÅ£iile în care operezi cu sisteme IT bazate pe tehnologia anilor 1970”, a avertizat Bokhari.
în anii care au trecut după criza financiară din 2007-2008 politicile de reglementare au favorizat competitorii băncilor tradiÅ£ionale. în plus, programele software gata de utilizare permit unei mici bănci că cheltuie doar 17 milioane de dolari pentru înfiinÅ£are ÅŸi aproximativ opt milioane de dolari pentru a funcÅ£iona timp de un an de zile. De asemenea, băncile sunt ameninÅ£ate ÅŸi de furnizorii de plăţi electronice de genul PayPal, pe măsură ce utilizarea banilor gheaţă se diminuează. Acest fenomen a stârnit ÅŸi interesul unor mari jucători din domeniul Internetului precum Google sau Apple.
SURSA: Capital.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice