Contribuabilii vor putea cere de la Fisc documente prin e-mail
Data publicarii: 19-06-2014 | Finante-BanciContribuabilii vor putea solicita Fiscului în format electronic eliberarea unor documente, iar ANAF le va elibera prin aceeaşi modalitate, chiar şi fişele conţinând situaţia fiscală a acestora către alte autorităţi publice, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate miercuri de Guvern.
în prezent, Codul de procedură fiscală reglementează posibilitatea organelor fiscale de a emite acte administrative fiscale doar în formă scrisă, pe suport hârtie. Mai mult, chiar şi prevederile referitoare la comunicarea respectivelor acte sunt adaptate acestei modalităţi de emitere. Această manieră de lucru este utilizată şi pentru alte acte procedurale (notificări, somaţii, solicitări de informaţii etc.) pe care organele fiscale le emit şi le comunică contribuabililor. Totodată, Codul prevede posibilitatea depunerii electronice la distanţă doar în ceea ce priveşte declaraţiile fiscale.
Anul trecut, administraţiile fiscale au eliberat contribuabililor aproximativ 5,5 milioane de adeverinţe de venit tiparite, măsura propusă având ca efect reducerea costurilor de administrare fiscală şi soluţionarea mai rapidă a cererilor contribuabililor.
Actele vor purta semnătura electronică extinsă a Ministerului Finanţelor Publice în cazul celor emise de organele fiscale din cadrul ANAF sau a autorităţii administraţiei publice locale pentru documentele emise de compartimentele de specialitate din cadrul unităţilor administrativ teritoriale.
Pentru transmiterea documentelor privind situaţia fiscală a unui contribuabil, la solicitarea altor autorităţi publice, nu se justifică acordul contribuabilului în cauză, iar acesta nu mai este obligat să se deplaseze iniţial la administraţia fiscală pentru obţinerea documentului care îi atestă situaţia fiscală şi să-l depună ulterior.
Continuarea, în ZF.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani