Procesele ANPC cu băncile se mută
Data publicarii: 19-06-2014 | Finante-BanciLitigiile dintre Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi mai multe bănci locale pe clauze abuzive se mută de la secţia de contencios la cea comercială a Tribunalului Bucureşti.
Procesele dintre ANPC şi 11 profesionişti (bănci, IFN, şi o firmă de telefonie mobilă) începute după 1 octombrie 2013, de când a fost modificată legea 193/2000 privind clauzele abuzive, au fost înscrise la secţia de Contencios administrativ şi fiscal de la Tribunalul Bucureşti, în perioada noiembrie 2013 – martie 2014.
Decizia de repartizare de la acel moment a părut curioasă, din moment ce procesele ANPC se judecă la secţiile comerciale, şi a fost considerată doar o etapă intermediară până când acestea vor fi mutate la Tribunalul specializat din Bucureşti.
Legea spune că o clauză abuzivă dintr-un contract preformulat este eliminată din toate contractele acelui profesionist, inclusiv din cele în derulare, la solicitarea ANPC sau un asociaţii de consumatori. Astfel, aceste procese au o mare greutate pentru judecători, având în vedere că o decizie care se referă la dobânzi, comisioane şi alte speze poate afecta zeci sau chiar sute de mii de contracte.
Judecătorii de la secţia de Contencios administrativ şi fiscal consideră că existenţa unui proces verbal prin care băncile au fost amendate şi chemate în judecată nu justifică arondarea acestor litigii unei secţii de contencios şi că ar fi mai potrivite pentru o secţie comercială, având în vedere că sunt întemeiate pe o lege de protecţia a consumatorilor şi pe codul de procedură civilă.
Astfel, la primul termen al procesului dintre ANPC şi Credit Europe Bank, din 12 iunie, judecătorii au admis excepţia necompetenţei acestei secţii şi au tirmis cauza spre „competentă soluţionare secţiei comerciale a Tribunalului Bucureşti".
Continuarea, pe Economica.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani