BNR promite ieftinirea creditelor, in doi ani

Data publicarii: 20-11-2006
Oficialii bancii centrale promit conditii mai lejere de acordare a creditelor, titreaza Adevarul. Totusi, eliminarea restrictiilor ar putea avea loc peste doi ani. O parte din bancile comerciale ar putea acorda, in anii urmatori, credite mai ieftine. Motivul tine de trecerea, incepand cu anul viitor, la un nou set de reglementari pentru activitatea  bancara, ce presupune o alta abordare privind adecvarea capitalului la risc (Basel II). Astfel, pentru creditele acordate, bancile trebuie sa detina un capital propriu minim de 8%, ponderat in functie de tipul finantarii. Iar acest capital inseamna, de fapt, un cost pentru banca, pentru ca reprezinta niste fonduri pe care nu le poate folosi in creditare.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, a explicat, in cadrul seminarului EU-Cofile organizat de BNR, Asociatia Romana a Bancilor si Alpha Bank, ca modificarea ponderilor de risc de credit reprezinta niste inlesniri la acordarea de imprumuturi. Astfel, pentru creditele de consum acordate populatiei, ponderea de risc era stabilita, prin reglementarile actuale, la 100% din imprumut.

Insa, prin trecerea la normele Basel II, ponderea de risc scade la 75%. Adica, pentru un credit de consum in valoare de 100 RON, banca trebuia sa detina, dupa normele actuale, un capital propriu minim de 8 RON. Insa, incepand cu anul viitor, imprumutul de 100 RON va fi ponderat cu 75%. Din aceasta valoare, banca trebuie sa puna deoparte 8%, rezultand un capital minim de 6 RON. Iar banii suplimentari vor putea fi introdusi in creditare.

Pe de alta parte, reducerea ponderilor de risc nu inseamna neaparat ca, de anul viitor, bancile vor acorda credite mai ieftine. Motivul tine de faptul ca implementarea prevederilor Basel II constituie un cost pentru banci. Mai mult, un sondaj realizat de BNR, la jumatatea acestui an, arata faptul ca aproximativ jumatate din bancile din tara noastra vor folosi, si in 2007, vechile norme, urmand sa le implementeze abia in 2008. Totusi, faptul ca, din 2008, bancile vor avea mai multi bani la dispozitie va pune presiune pe scaderea dobanzilor, asa cum a demonstrat vara anului trecut, cand banca centrala a atras mai rar fondurile suplimentare ale institutiilor de credit.

Citeste tot articolul in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: