Marii investitori ai României îşi ţin banii în băncile mici
Data publicarii: 17-06-2014 | Finante-BanciBăncile mici s-au strecurat la vârful clasamentului băncilor favorite ale celor mai mari investitori din România. Două bănci italiene, două cu capital grecesc şi două cu capital turcesc sunt în Top 10. Acestea sunt căutate pentru dobânzile mari la depozite, oferite în urma negocierilor.
Marile fonduri de investiţii româneşti păstrează circa 3,5 miliarde de lei în depozite la 24 de bănci.
Este drept, băncile mari, BCR, UniCredit Ţiriac Bank şi BRD sunt primele trei în topul preferinţelor investitorilor, după valoarea depozitelor plasate, realizat de ECONOMICA.NET. Dar ele şi alte bănci mari au atras doar 39% din valoarea totală menţionată mai sus.
Următoarele locuri sunt ocupate de băncile mici: două italiene, două cu capital grecesc şi două cu capital turcesc. Banca Transilvania urmează abia pe locul 11. Volksbank s-a strecurat pe locul opt, dar din aceeaşi cauză pentru care sunt sus băncile mici: setea mare de lichidităţi.
Băncile Italo Romena (care, mai nou, a fuzionat cu Veneto Banca) şi Intensa Sanpaolo din România sunt situate cel mai sus, pe locurile 4 şi 5 în topul băncilor favorite ale celor mai mari investitori din România.
Marii investitori au suficient de mulţi bani gheaţă ca să fie curtaţi de bănci şi ca să poată negocia dobânzile cu acestea.
Pe placul investitorilor care vânează dobânzi cât mai mari sunt băncile care au încă marenevoie de cash, ca urmare a presiunii crizei datoriilor. Sunt dispuse să promită dobânzi mai mari.
Marii investitori au, la Italo Romena şi Intensa Sanpaolo România, depozite bancare în lei şi valută echivalând cu 346, respectiv 285 milioane de lei.
Continuarea, pe ECONOMICA.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman