Marii investitori ai României îşi ţin banii în băncile mici

Data publicarii: 17-06-2014 | Finante-Banci

Băncile mici s-au strecurat la vârful clasamentului băncilor favorite ale celor mai mari investitori din România. Două bănci italiene, două cu capital grecesc şi două cu capital turcesc sunt în Top 10. Acestea sunt căutate pentru dobânzile mari la depozite, oferite în urma negocierilor.

Marile fonduri de investiţii româneşti păstrează circa 3,5 miliarde de lei în depozite la 24 de bănci.

Este drept, băncile mari, BCR, UniCredit Ţiriac Bank şi BRD sunt primele trei în topul preferinţelor investitorilor, după valoarea depozitelor plasate, realizat de ECONOMICA.NET. Dar ele şi alte bănci mari au atras doar 39% din valoarea totală menţionată mai sus.

Următoarele locuri sunt ocupate de băncile mici: două italiene, două cu capital grecesc şi două cu capital turcesc. Banca Transilvania urmează abia pe locul 11. Volksbank s-a strecurat pe locul opt, dar din aceeaşi cauză pentru care sunt sus băncile mici: setea mare de lichidităţi.

Băncile Italo Romena (care, mai nou, a fuzionat cu Veneto Banca) şi Intensa Sanpaolo din România sunt situate cel mai sus, pe locurile 4 şi 5 în topul băncilor favorite ale celor mai mari investitori din România.

Marii investitori au suficient de mulţi bani gheaţă ca să fie curtaţi de bănci şi ca să poată negocia dobânzile cu acestea.

Pe placul investitorilor care vânează dobânzi cât mai mari sunt băncile care au încă marenevoie de cash, ca urmare a presiunii crizei datoriilor. Sunt dispuse să promită dobânzi mai mari.

Marii investitori au, la Italo Romena şi Intensa Sanpaolo România, depozite bancare în lei şi valută echivalând cu 346, respectiv 285 milioane de lei.

Continuarea, pe ECONOMICA.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: