BERD vrea să-şi majoreze participaţiile deţinute la băncile din Ucraina
Data publicarii: 16-06-2014 | Finante-BanciBanca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) se aşteaptă să înceapă în următoarele luni discuţii privind majorarea participaţiilor deţinute la băncile din Ucraina pentru a se asigura că sistemul financiar al ţării nu se va scinda din cauza tensiunilor cu Rusia, transmite Reuters.
într-un interviu acordat Reuters, Francis Malige, noul şef al BERD pentru Europa de Est, a afirmat că în ultimele săptămâni situaţia din Ucraina pare să se fi stabilizat, deşi este departe de a fi una optimistă.
Cele mai recente estimări BERD indică un declin al PIB-ului Ucrainei de 7% anul acesta.
Implicarea BERD în mari proiecte de infrastructură rutieră, iniţiative în sectorul energiei şi modernizarea metroului arată că instituţia este decisă să-şi continue planurile de majorare a fondurilor cheltuite în Ucraina la un miliard de euro în acest an, pentru a ajuta ţara să depăşească criza cu care se confruntă, a explicat Francis Malige.
De asemenea, BERD vrea să-şi majoreze participaţiile deţinute la băncile din Ucraina, ca parte a eforturilor internaţionale de a preveni retragerea băncilor străine din această ţară şi prăbuşirea sistemului bancar.
Deja BERD deţine participaţii în câteva bănci mici din Ucraina, dar FMI a cerut o consolidare a acestui sector ca o condiţie a programului de asistenţă financiară de 17 miliarde de dolari pentru Ucraina.
'Depinde de bănci dacă vor să coopereze cu noi. Ne putem implica în diverse moduri: putem investi în acţiuni, putem acorda împrumuturi, putem furniza garanţii şi putem ajuta la dezvoltarea pieţelor de capital', a explicat şeful BERD pentru Europa de Est.
Acesta nu a dorit să precizeze în ce bănci vrea să investească BERD, dar a dat asigurări că achiziţionarea participaţiilor va începe anul viitor. De obicei BERD nu este acţionar majoritar ci deţine maxim 25% din acţiunile unei bănci.
Francis Malige şi-a exprimat încrederea că băncile străine nu se vor retrage din Ucraina.
Continuarea, pe ECONOMICA.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman