Tarifele RCA au crescut cu 7%, în primul trimestru
Data publicarii: 27-05-2014 | Finante-BanciSubscrierile la asigurările auto obligatorii RCA au crescut la 701 milioane lei în primul trimestru din 2014, iar tarifele medii la RCA au crescut cu 7%, a declarat marţi, la Forumul Internaţional de Asigurări FIAR, la Braşov, Albin Biro, membru al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară/ASF/.
Potrivit datelor ASF, în primul trimestru din 2013, subscrierile la asigurările RCA au totalizat 676,5 milioane lei. Oficialul ASF a apreciat drept pozitivă această majorare a tarifelor, în condiţiile în care în anii 2007-2008 a fost o scădere de 50% a tarifelor RCA (în contextul războiului de preţuri între companiile de asigurări - n.r.).
'în 2013 s-a recuperat 15% (din scăderea de 50% din anii 2007-2008 - n.r.) şi anul acesta trendul de creştere continuă. Ca să ajungă pătura pentru plăţi şi despăgubiri ar trebui să revenim la tarifele de acum 5-7 ani, altfel întotdeauna vom avea clienţi care nu sunt satisfăcuţi de prestaţia pieţei', a spus reprezentantul ASF.
Potrivit preşedintelui Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare /UNSAR/, Remi Vrignaud, procentual, RCA este cea mai mare clasă de asigurări din piaţă şi produce şi cele mai mari pierderi - 46% din total daune asigurări generale în anul 2013.
RCA şi CASCO erau cele mai importate clase de asigurări din piaţă înainte de criză (60% din total piaţă) şi sunt şi în prezent (50%). Potrivit UNSAR, profilul auto al pieţei de asigurare împinge piaţa spre valori negative ale contului de profit şi pierdere.
Spre exemplu, plăţile pentru vătămări corporale şi daune morale au consemnat o creştere exponenţială - circa 330 milioane lei sau 18,5% din total daune RCA în 2012 faţă de 111 milioane lei în 2010.
în februarie 2014, potrivit UNSAR, asigurările obligatorii au generat 45,8% din totalul primelor brute subscrise la asigurări generale: RCA - 43,8%, PAD - 2%. în decembrie 2013 acelaşi indicator totaliza 38,1%.
SURSA: Economica.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business