Meserii pe cale de disparitie
Data publicarii: 18-11-2006
Poate ultimul palarier din Bucuresti se afla pe strada Sepcari, in centrul istoric al orasului. Intr-un atelier micut, intunecat si prafuit, cu un tranzistor ce "canta" muzica populara, Nicu Zdarca, un batranel de aproape 80 de ani, face ce stie mai bine. Palarii.
Are aproape 50 de ani de meserie, timp in care spune ca a facut mii de sepci si palarii, de toate soiurile si pentru toate neamurile.
"In comunism era mai greu sa faci palarii. Toti purtau basca, altfel se uita lumea la tine si te acuza ca esti chiabur", spune nea Nicu.
Ace , brice si....
Clienti mai sunt foarte putini, dar palarierul are incredere ca o sa mai "iasa lumea din tara si o sa vada ca acolo domnii poarta palarii. Ia-l pe tatai-tu de mana si hai sa-i facem o palarie", ma indeamna batranul.
Cand il intrebi de viitorul afacerii, se intuneca la fata si zice ca va da foc pravaliei. "Nimeni nu vrea sa se faca palarier. Ii dau foc si termin cu tot".
Nici blanarii nu mai au cautare
In aceeasi situatia cu nea Nicu par sa fie si blanarii.
Tot pe langa Lipscani se gaseste una dintre putinele blanarii ale zonei. Are un aer prafuit si proprietara nu ne lasa sa facem poze. "Veniti dupa ce renovam, sa se vada mai frumos", spune femeia.
E jumate blanarie si jumate butic. Explicatia ne-o da patroana, care spune ca vara ar muri de foame daca ar sta in baza cojoacelor.
"Pe vremuri era altceva, veneau doamnele si isi faceau haine adevarate. Acum, cei fara bani si le repara, cei avuti isi cumpara din strainatate."
Isi prezinta oferta: astrahan, vulpe, iepure, nurca, nutria, o adevarata gradina zoologica. Isi aduce aminte de vremurile cand au luat-o comunistii de la tara si au bagat-o in Bucuresti la "profesionala". O incearca acelasi regret: dupa pensie isi va inchide atelierul din lipsa de ucenici.
Nici croitorii nu par sa o duca mai bine. Domnul Gigi si tanti Frusina sunt colegi de 40 de ani in acelasi atelier. Au un vraf de haine ponosite pe care le carpesc, si se plang spunand ca fara clientii vechi ar muri de foame.
"Costumele de pe piata sint de mort, de unica folosinta", spune domnul Gigi. "Daca te prinde ploaie cu ele, ramai in pielea goala. Se desfac ca nu sunt cusute cum le fac eu."
Se plang ca tineretul nu stie sa se imbrace, ca umbla cu haine "zdrente de noi", si vorbesc despre diferenta de mentalitate dintre generatii.
Cine mai are nevoie de incarcatorii de brichete?
Mester bun la toate
La inceputul anilor '90, brichetele erau la mare pret. Strangea cetateanul cateva si o data pe luna mergea cu ele la meserias, sa mai puna o piatra, sa mai inlocuisca o supapa sau sa-i faca plinul.
De regula, incarcatorul de brichete era poli-calificat: avea si tocilarie si masina de facut dubluri la chei si multe alte talente menite sa repare nimicurile de prin casa.
"Acum s-a ales praful", povesteste un nene bun la toate cu taraba langa piata Timpuri Noi. "Scrieti acolo sa vina lumea sa incarce brichete. Nu sa dea atatea si atatea mii pe alea turcesti de-ti sare piatra in fata daca o aprinzi de trei ori".
Meserii care vor disparea pana in 2010
Un studiu recent realizat de Ministerul Muncii releva ca piata muncii se va transforma dramatic in urma procesului de integrare in Uniunea Europeana. Analiza cuprinde informatii despre meseriile care vor disparea pana in 2010, precum si cele pentru care va exista un interes major.
Potrivit datelor prezentat, grupa ocupationala de tehnicieni si maistrii a cunoscut reduceri de personal dramatice. Restructurarea economica a determinat si schimbari semnificative in tipul si continutul ocupatiilor: au aparut ocupatii noi, iar pe de alta parte, continutul multor altora a suferit modificari.
Sobarii, dulgherii, manipulantii sau parchetarii sunt meseriasii pentru care viitorul nu va aduce lucruri prea bune. Acestea sunt meseriile care vor disparea cel mai repede de pe piata.
Pe de alta parte in ultimii ani, la mare cautare sun designerii, managerii sau analistii programatori.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii