Lazea: Romania trebuie sa adopte moneda euro pana in 2014
Data publicarii: 18-11-2006Lazea a specificat ca motivul principal al confuziei din Romania il reprezinta faptul ca la ora actuala exista un exces de strategii legate de aderarea la UE, asociate insa cu o foarte mare lipsa de prioritati. De asemenea, procesul de intrare in zona euro nu a fost inteles foarte bine nici de populatie si nici de specialisti, iar mesajele de informare nu ajung in teritoriu. "Nu vad nici o mobilizare politica sau apolitica de transmitere a mesajului de intrare in zona euro", a afirmat Lazea.
Acesta a adaugat ca intrarea Romaniei in zona euro se confrunta cu o serie de proiecte alternative, sustinute de diverse segmente ale clasei politice si ale societatii. Unul dintre motive este convergenta reala, adica necesitatea de a avea drumuri, sosele, capital uman. Alte proiecte ar fi reducerea somajului si egalarea Produsului Intern Brut (PIB) pe locuitor, la fel ca si in tarile Europei Centrale.
Lazea este de parere ca una dintre cauzele pentru care exista neclaritate este neincheierea agendei economice a perioadei de tranzitie (privatizarile), precum si mostenirile istorice foarte grele, cum ar fi, spre exemplu, situatia mediului rural.
Intrarea in zona euro nu trebuie intarziata
Ca sa fie mai concis, Lazea a declarat ca nu ar vrea ca Romania sa urmeze modelul Cehiei sau Ungariei care au amanat de mai multe ori intrarea in zona euro si ca Romania ar trebui sa faca acest pas in perioada 2012-2014. O prima motivatie este aceea ca investitorii straini acorda o prima autoritatilor care au un program macroeconomic credibil, pe langa stimulentele macroeconomice. De asemenea, Valentin Lazea considera ca numai tarile bogate si-au permis "luxul" de a nu adopta moneda europeana. Totodata, nici o tara din cele mai sarace, cum ar fi Grecia, Portugalia sau Irlanda, nu si-a permis sa nu intre in zona euro.
Nu trebuie uitat nici faptul ca pana in 2012-2014, cele mai multe tari din Europa Centrala vor fi trecut deja la euro, astfel incat vor avea un avantaj competitiv fata de Romania.
Avem euro, avem si inflatie, si dobanzi europene
Adoptarea euro ar constitui o garantie ca atat inflatia, cat si dobanzile ar scadea la nivelul celor europene. De asemenea, dupa 2013, in cazul cetatenilor romani nu vor mai opera limitarile legate de migrarea fortei de munca, astfel incat rigiditatile impuse de adoptarea monedei unice vor fi compensate de flexibilizarea pietei muncii, este de parere economistul BNR. Totodata, politicile monetare antiinflationiste ar putea fi prudente, iar bancile si intreprinderile financiare nebancare (IFN) nu ar mai putea sa acuze ca banca centrala le pune piedici la creditare, atunci cand creditul neguvernamental creste cu 47% in termeni reali.
Citeste tot articolul in Gardianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman