Moody's îşi menţine perspectiva negativă pentru sistemul bancar din Austria
Data publicarii: 22-05-2014 | Finante-BanciAgenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a anunţat miercuri că perspectiva sa pentru sistemul bancar din Austria rămâne una negativă, nemodificată din anul 2009, în condiţiile în care consideră că filialele băncilor austriece din unele ţări din Europa de Est, în special din Rusia şi Ucraina, constituie un factor de risc, informează un comunicat de presă.
'în pofida dovezilor de stabilizare bancară în Austria, fundamentele financiare ale băncilor vor rămâne slabe din cauza riscurilor la adresa calităţii activelor care provin în principal de pe urma expunerii pe mai multe pieţe volatile din Europa Centrală şi de Est, care sunt responsabile pentru aproximativ 30% din activele bancare' precizează Moody's.
Agenţia de evaluare se aşteaptă ca ritmul de creştere economică al Austriei să accelereze la 1,7% în 2014, după doi ani de încetinire, în principal datorită cererii puternice venită din Germania şi unele state din ECE, precum Cehia, Polonia şi Slovacia. în schimb, Moody's consideră că băncile austriece sunt expuse unor condiţii economice mai volatile în alte ţări din CEE, incluzând aici Rusia şi Ucraina, ale căror perspective economie s-au deteriorat în ultimele luni. Mediul operaţional dificil din aceste ţări va afecta calitatea activelor şi profitabilitatea băncilor locale, inclusiv subsidiarele din CEE ale băncilor austriece.
în general, Moody's se aşteaptă ca nivelul creditelor cu probleme să scadă la 11% în 2014, adăugând însă că există două grupuri distincte de ţări. în timp ce în Austria şi ţările din CEE orientate spre export (Cehia, Polonia, Slovacia), Moody's se aşteaptă la o îmbunătăţire a calităţii activelor, ca urmare a accelerării ritmului de creştere economică, în alte ţări din CEE, printre care şi Rusia, Moody's se aşteaptă ca nivelul creditelor cu probleme să crească.
Agenţia de evaluare subliniază că băncile austriece au o capacitate limitată de a absorbi pierderi, evidenţiată de profitabilitatea scăzută şi o rată de adecvare a capitalului Tier 1 de 11,6% la finele anului 2013, mai mică decât cea a altor bănci europene. în plus, băncile austriece sunt în continuare vulnerabile la şocuri externe, chiar dacă este de aşteptat ca nivelul de capitalizare să continue să se îmbunătăţească în acest an. Cu toate acestea, Moody's susţine că profilul de finanţare al băncilor austriece s-a îmbunătăţit în ultimii ani, în condiţiile în care raportul dintre credite şi depozite a scăzut la 126% la finele lui 2013 de la 141% în 2010.
SURSA: Economica.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani