Privatizarea CEC este inca nesigura
Data publicarii: 17-11-2006Pretul titlurilor OTP la Bursa de Valori din Budapesta nu va fi insa afectat de aceasta diminuare a sanselor bancii ungare de a prelua pachetul majoritar de actiuni al CEC.
Analistul bancii de investitii Wood&Company, Jiry Stanik considera ca finalul privatizarii CEC este inca nesigur, desi Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu mai spera ca sfarsitul anului ar putea insemna si incheierea vanzarii.
Cele doua banci ramase in cursa pentru privatizare, OTP Bank si si National Bank of Greece ar putea fi rugate sa isi imbunateteasca ofertele, Guvernul roman asteptand sa obtina pe pachetul de 69,9% din CEC intre 500-700 de milioane de euro. Acest pret este apreciat de Credit Suisse ca nerealist, in timp de Wood &Company considera ca o oferta intre 400-500 de milioane de euro ar fi cea potrivita.
National Bank of Greece (NBG) pare favorita la momentul actual, insa exista sanse mari ca procesul de privatizare sa fie anulat in conditiile in care pretul oferit va fi mai mic de 500 de milioane de euro, conform unei declaratii a Presedintelui CEC, Eugen Radulescu.
Insusi Presedintele OTP Bank, Sandor Csanyi sustinea in vara ca este putin probabil ca vanzarea CEC sa se definitiveze anul acesta, totul fiind pus pe seama "discrepantei mari intre valoarea reala si cea estimata a bancii".
NBG pare a fi mai bine pozitionata, cu o oferta de 500 de milioane de euro, fata de cele 450 de milioane de euro cat ar fi oferit OTP Bank.
Sebastian Vladescu se asteapta ca ofertele finale sa vina in 3 saptamani, cele doua banci urmand sa primeasca scrisori cu ultima forma a contractului aprobat de Guvern. In 8 zile de la primirea acestor scrisori vor trebui depuse ofertele imbunatatite.
Statul roman vine 69,9% din actiunile CEC. In Fondul Proprietatea va intra contravaloarea a 9,9% din pachetul scos la vanzare. Fostii si actualii angajati la CEC vor putea cumpara 5% din actiunile CEC, iar pe piata de capital se vor tranzactiona actiunile ramase.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani