Privatizarea CEC este inca nesigura
Data publicarii: 17-11-2006
Pretul titlurilor OTP la Bursa de Valori din Budapesta nu va fi insa afectat de aceasta diminuare a sanselor bancii ungare de a prelua pachetul majoritar de actiuni al CEC.
Analistul bancii de investitii Wood&Company, Jiry Stanik considera ca finalul privatizarii CEC este inca nesigur, desi Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu mai spera ca sfarsitul anului ar putea insemna si incheierea vanzarii.
Cele doua banci ramase in cursa pentru privatizare, OTP Bank si si National Bank of Greece ar putea fi rugate sa isi imbunateteasca ofertele, Guvernul roman asteptand sa obtina pe pachetul de 69,9% din CEC intre 500-700 de milioane de euro. Acest pret este apreciat de Credit Suisse ca nerealist, in timp de Wood &Company considera ca o oferta intre 400-500 de milioane de euro ar fi cea potrivita.
National Bank of Greece (NBG) pare favorita la momentul actual, insa exista sanse mari ca procesul de privatizare sa fie anulat in conditiile in care pretul oferit va fi mai mic de 500 de milioane de euro, conform unei declaratii a Presedintelui CEC, Eugen Radulescu.
Insusi Presedintele OTP Bank, Sandor Csanyi sustinea in vara ca este putin probabil ca vanzarea CEC sa se definitiveze anul acesta, totul fiind pus pe seama "discrepantei mari intre valoarea reala si cea estimata a bancii".
NBG pare a fi mai bine pozitionata, cu o oferta de 500 de milioane de euro, fata de cele 450 de milioane de euro cat ar fi oferit OTP Bank.
Sebastian Vladescu se asteapta ca ofertele finale sa vina in 3 saptamani, cele doua banci urmand sa primeasca scrisori cu ultima forma a contractului aprobat de Guvern. In 8 zile de la primirea acestor scrisori vor trebui depuse ofertele imbunatatite.
Statul roman vine 69,9% din actiunile CEC. In Fondul Proprietatea va intra contravaloarea a 9,9% din pachetul scos la vanzare. Fostii si actualii angajati la CEC vor putea cumpara 5% din actiunile CEC, iar pe piata de capital se vor tranzactiona actiunile ramase.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii