BCE pregăteşte terenul pentru un eventual program de achiziţii de active
Data publicarii: 28-04-2014 | Finante-BanciPreşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a declarat joi că BCE ar putea demara un program amplu de achiziţii de active dacă perspectivele inflaţiei se vor înrăutăţi, transmite Reuters.
'Consiliul guvernatorilor este hotărât, în unanimitate, să utilizeze atât instrumente convenţionale cât şi neconvenţionale pentru a răspunde în mod eficient riscurilor apărute ca urmare a unei perioade prea lungi de inflaţie scăzută', a declarat Draghi într-un discurs ţinut la Amsterdam. Draghi a mai spus că o întărire a monedei euro ar putea declanşa o reacţie din partea BCE. 'Cursul de schimb este un factor din ce în ce mai important în aprecierea noastră cu privire la perspectivele pentru stabilitatea preţurilor', a spus guvernatorul BCE.
Aceste comentarii sunt cel mai puternic semnal venit din partea lui Mario Draghi potrivit căruia BCE este pregătită să demareze un program complet de relaxare cantitativă, respectiv tipărirea de bani pentru cumpărarea de active, aşa cum au făcut Rezerva Federală americană şi Banca Angliei. Datele statistice ce vor fi publicate săptămâna viitoare vor oferi noi semnale cu privire la evoluţia preţurilor de consum. în luna martie a acestui an, rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 0,5%, mult sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE pe termen mediu.
în prezent, dobânda de referinţă a BCE este de 0,25%, ceea ce înseamnă că BCE nu mai are loc pentru noi reduceri. O parte din oficialii BCE au declarat că sunt deschişi la ideea reducerii, în teritoriul negativ, a dobânzii pentru depozitele overnight constituite de băncile comerciale la BCE, ceea ce înseamnă că băncile comerciale vor plăti pentru a plasa la BCE fondurile în exces pe care le deţin.
SURSA: Economica.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice