Decizie neasteptata a Bancii Ucrainei
Data publicarii: 15-04-2014 | Finante-BanciBanca centrală a Ucrainei a crescut rata dobânzii de referinţă luni noaptea, pentru prima dată în ultimele opt luni, în încercarea de a susţine moneda ţării, grivna, şi de a limita inflaţia, în contextul agravării crizei politice.
Rata dobânzii la care instituţia împrumută băncile comerciale a fost majorată de la 6,5% la 9,5%, iar cea pentru finanţările overnight de la 7,5% la 14,5%, deciziile nefiind anticipate de analişti, scrie cotidianulFinancial Times.
Acţiunile secesioniste din estul Ucrainei s-au intensificat luni, după ce separatişti proruşi au preluat controlul unor clădiri guvernamentale din mai multe oraşe, ignorând un termen limită de predare transmis de autorităţile de la Kiev.
"Banca centrală consideră necesar să facă acest pas pentru a creştevaloarea monedei naţionale, pentru a limita inflaţia şi pentru a stabiliza situaţia de pe piaţa monetară", a notat banca într-un comunicat.
Decizia monetară surprinzătoare vine în timp ce guvernele statelor occidentale încearcă să prezinte un front unit în faţa acţiunilor Moscovei.
Potrivit băncii centrale, sistemul bancar ucrainean a pierdut de la începutul anului 10% din depozitele în grivne, în timp ce depozitele în valută au scăzut cu 14%.
Banca Ucrainei a început să lucreze pentru tranziţia la un regim de tranzacţionare liberă a monedei şi intenţionează să treacă la un regim integral de ţintire a inflaţiei în 12 luni, a declarat, duminică, preşedintele instituţiei, Stepan Kubiv, la Washington, unde a participat la reuniunea organizată de FMI şi Banca Mondială.
Continuarea, pe Mediafax.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii