Atacul speculativ din 2008, un mit pentru care economia încă plăteşte

Data publicarii: 15-04-2014 | Finante-Banci

în 2008 nu am avut un atac speculativ asupra leului, cum a susţinut BNR, ci încă o eroare de politică monetară, ale cărei costuri le resimţim şi acum, arată, într-un studiu publicat săptămâna trecută, fostul şef al Trezoreriei ING Bank, analistul Florin Cîţu, care a fost prezent în piaţă în acele zile fierbinţi.

“A fost atac pe curs!”, spunea, în octombrie 2008, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, explicând cum a dejucat planurile speculatorilor. Banca centrală a lăsat piaţa fără lichiditate şi a pus băncile care cumpărau pentru clienţi euro din bani împrumutaţi în situaţia de a nu-şi putea închide poziţiile (la sfârşitul zilei nu puteau achita împrumuturile făcute).

în acea perioadă, chiar înainte de alegerile parlamentare, leul era sub o presiune uriaşă de depreciere, cotaţiile urcând de la 3,7 la peste 3,9 lei/euro. într-o perioadă cu sensibilităţi politice, în care ieşeau fluxuri de capital din ţară atât din cauza incertitudinilor interne, cât sub influenţa falimentului Lehman Brothers, BNR a acţionat agresiv pentru a apăra cursul, vânzând masiv valută. Cursul a scăzut temporar, dar piaţa a rămas fără lei.

Ca urmare, dobânzile pe piaţa monetară au luat-o razna. Disperaţi să atragă lichidităţi, dealerii băncilor ajunseseră să coteze rate de peste 50%, existând chiar dobânzi interbancare de 100%, sau aproape 1.000% în cazul produselor FXSWAP.

Continuarea, in Capital.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: