Ce bariere va sparge cursul leului şi ce ar putea face BNR
Data publicarii: 15-04-2014 | Finante-BanciLeul s-ar putea aprecia în această lună şi în vară, dar nu atât de mult încât BNR să devină nemulţumită de contribuţia cursului la competitivitatea exporturilor. Românii din străinătate vor trimite bani acasă de Sărbători, deşi mai puţini ca altădată. în plus, banii „fierbinţi” ar putea vizita mai des pieţele emergente, deci inclusiv piaţa românească, dat fiind că setea speculatorilor de randamente nu este potolită de de marile pieţe financiare.
„în căutarea de randamente mai bune (cele pe pieţele europene fiind aproape zero), fluxurile de intrare de euro ar putea stimula apreciarea leului”, estimează Claudiu Cazacu, analist şef al casei de brokeraj XTB România, într-o declaraţie pentru ECONOMICA.NET. De asemeni, mai târziu, într-o variantă optimistă, „banii trimişi acasă de românii de peste hotare ar putea încuraja aprecierea leului, până spre pragul de 4,42 pentru un euro”, a mai spus analistul.
Pragul de 4,42 lei / euro este crucial pentru o eventuală apreciere mai pronunţată a monedei naţionale, dar această variantă pare improbabilă. Dimpotrivă, volatilitatea ridicată a pieţelor în a doua parte a anului ar putea determina deprecierea leului, presiunea împingând moneda naţională peste 4,5 lei / euro.
Pragurile de 4,4 şi respectiv 4,6 lei / euro par să fie extremele improbabile ale acestui an, mai ales dacă nu sunt depăşite cele menţinonate mai sus. "Doar o escaladare a conflictului în Ucraina ar putea deteriora încrederea în monedele din regiune şi trimite leul spre 4,6”, potrivit luiClaudiu Cazacu.
"Atâta timp cât contextul geopolitic regional nu se înfierbântă, euro ar putea continua să se tranzacţioneze în intervalul 4.45 - 4.5 lei", estimează analiştii de la Erste Group Research într-un raport de luni dimineaţa.
Tot ei mai precizează: "Recenta consolidare uşoară a leului a fost realizată în contextul unor volume subţiri, cu o contribuție destul de limitată a investitorilor străini". Ceea ce ar trebui să nu înspire prea multă încredere în aprecierea monedei naţionale.
Continuarea, pe Economica.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des