UE pregăteşte extinderea scadenţei datoriilor Greciei
Data publicarii: 15-04-2014 | Finante-BanciLiderii europeni pregătesc reducerea poverii datoriei Greciei, dar nu printr-o nouă restructurare, ci prin extinderea scadenţelor până la 50 de ani şi reducerea dobânzilor, potrivit unor surse comunitare citate de Reuters.
Săptămâna trecută, Grecia a revenit pe piaţa financiară şi a atras 3 miliarde euro printr-o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani, la un cost sub aşteptări, de 4,95%, depăşind cu 500 milioane euro suma vizată iniţial într-o operaţiune suprasubscrisă de circa opt ori. Aceasta a fost prima finanţare pe termen lung obţinută de Grecia pe piaţă după programul de ajutor internaţional din 2010.
"Unul dintre motivele succesului emisiunii de obligaţiuni pe cinci ani este să investitorii anticipează măsuri de reducere a poverii datoriilor Greciei. Piaţa se aştepată totodată ca ratingul Greciei să fie îmbunătăţit de agenţiile de evaluare financiară", a declarat Alessandro Giansanti, analist la ING Bank în Amsterdam.
în al doilea rând, investitorii se aşteaptă în următorii ani la o reducere a principalului datoriei publice, fără o implicare a investitorilor privaţi, consideră Giansanti.
Probabilitatea îndeplinirii acestor aşteptări va deveni mai clară pe parcursul acestui an, când vor începe negocierile cu zona euro şi FMI legate de finanţarea pe termen lung a Greciei şi încheierea programului de bailout.
Liderii UE sunt interesaţi să ajute guvernul condus de premierul Antonis Samaras să rămână în funcţie, în loc să vadă cum liderul de stânga Alexis Tsipras ajunge la putere şi cere restructurarea masivă a datoriei publice.
în plus, statele din nordul Europei sunt împotriva reducerii directe a datoriei Greciei, care ar echivala cu recompensarea comportamentului greşit al autorităţilor de la Atena.
După două programe de salvare în valoare totală de 240 de miliarde de euro şi o restructurare voluntară a datoriilor către investitorii privaţi, Grecia are o datorie publică echivalentă cu 175% din PIB, cu mult peste nivelul considerat sustenabil de către FMI.
Continuarea, pe Mediafax.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice