UE pregăteşte extinderea scadenţei datoriilor Greciei
Data publicarii: 15-04-2014 | Finante-BanciLiderii europeni pregătesc reducerea poverii datoriei Greciei, dar nu printr-o nouă restructurare, ci prin extinderea scadenţelor până la 50 de ani şi reducerea dobânzilor, potrivit unor surse comunitare citate de Reuters.
Săptămâna trecută, Grecia a revenit pe piaţa financiară şi a atras 3 miliarde euro printr-o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani, la un cost sub aşteptări, de 4,95%, depăşind cu 500 milioane euro suma vizată iniţial într-o operaţiune suprasubscrisă de circa opt ori. Aceasta a fost prima finanţare pe termen lung obţinută de Grecia pe piaţă după programul de ajutor internaţional din 2010.
"Unul dintre motivele succesului emisiunii de obligaţiuni pe cinci ani este să investitorii anticipează măsuri de reducere a poverii datoriilor Greciei. Piaţa se aştepată totodată ca ratingul Greciei să fie îmbunătăţit de agenţiile de evaluare financiară", a declarat Alessandro Giansanti, analist la ING Bank în Amsterdam.
în al doilea rând, investitorii se aşteaptă în următorii ani la o reducere a principalului datoriei publice, fără o implicare a investitorilor privaţi, consideră Giansanti.
Probabilitatea îndeplinirii acestor aşteptări va deveni mai clară pe parcursul acestui an, când vor începe negocierile cu zona euro şi FMI legate de finanţarea pe termen lung a Greciei şi încheierea programului de bailout.
Liderii UE sunt interesaţi să ajute guvernul condus de premierul Antonis Samaras să rămână în funcţie, în loc să vadă cum liderul de stânga Alexis Tsipras ajunge la putere şi cere restructurarea masivă a datoriei publice.
în plus, statele din nordul Europei sunt împotriva reducerii directe a datoriei Greciei, care ar echivala cu recompensarea comportamentului greşit al autorităţilor de la Atena.
După două programe de salvare în valoare totală de 240 de miliarde de euro şi o restructurare voluntară a datoriilor către investitorii privaţi, Grecia are o datorie publică echivalentă cu 175% din PIB, cu mult peste nivelul considerat sustenabil de către FMI.
Continuarea, pe Mediafax.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii