În ce îşi ţin banii fondurile de pensii din România
Data publicarii: 15-04-2014 | Finante-BanciCele 18 fonduri de pensii româneşti deţin aproape 10% din titlurile de stat emise de Guvernul României. La 15,7 miliarde de lei (peste 3,5 miliarde de euro) se ridică activele totale ale fondurilor de investiţii care vor asigura pensiile private a peste 6,5 milioane de români.
Cele 10 fonduri de pensii obligatorii şi cele opt fonduri de pensii facultative administrate privat deţin 9,6 din titlurile de stat ale Romaniei şi sunt, după bănci, „cei mai mari deţinători de datorie publică” a Guvernului, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR)
Fondurile de pensii mai au plasamente de aproape 14% din totalul activelor (peste 2,16 miliarde de lei şi 480 milioane de euro) în circa 70 de companii româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), fiind cei mai mari investitori instituţionali locali.
Fondul de pensii cel mai activ la Bursă, cel administrat de ING, are plasamente în acţiunile a 56 companii, din care 28 sunt româneşti, iar restul la bănci, companii petroliere, energetice şi farmaceutice din Polonia, Cehia şi Ungaria. Dintre companiile româneşti se remarcă Fondul Proprietatea (FP), Banca Transilvania (TLV) şi OMV Petrom (SNP), care acoperă 1,86%, 1,45%, respectiv 1,3% din activele fondului, de 4,5 miliarde de lei.
FP, TLV şi SNP sunt singurele acţiuni ale fondului cu ponderi de peste 1%. în top 10 mai sunt pachetele de acţiuni la BRD, Trasngaz şi SIF Oltenia.
La BVB, fondul ING mai are participaţii, în oridnea ponderii în active, la: Transelectrica, Zentiva, Ropharma, Banca Comercială Carpatica, SIF Muntenia, SIF Moldova, Antibiotice, Vrancart Adjud, BVB însăşi, SIF Banat Crişana, Oil Terminal, Teraplast Bistriţa, Romcarbon Buzau, Alumil Rom Industry, SIF Transilvania, Turism Hoteluri Marea Neagră, Altur Slatina şi Mecanica Ceahlău.
Continuarea, pe Economica.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des