FMI: Romania va inregistra in 2014 o crestere economica de 2,2%
Data publicarii: 08-04-2014 | Finante-BanciFondul Monetar International estimeaza ca, in acest an, Romania va inregistra o crestere economica de 2,2%, urmata de un avans de 2,5% in 2015, potrivit raportului World Economic Outlook, publicat, marti, de institutia financiara internationala.
Cresterea de 2,2% prognozata pentru 2014 este identica cu cea inclusa in prognoza de toamna a FMI si urmeaza unui avans de 3,5% inregistrat in 2013, cand Romania a avut una dintre cele mai puternice cresteri economice din Europa.
In schimb, FMI si-a revizuit in jos estimarile privind evolutia preturilor de consum in Romania, acestea urmand sa creasca cu 2,2% in 2014, fata de estimarile din toamna, care vorbeau de o crestere de 2,8%.
In ceea ce priveste regiunea Europei emergente, in care este inclusa si Romania, FMI si-a imbunatatit estimarile de crestere pana la 2,4% in 2014 si 2,9% in 2015, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte procentuale peste prognoza publicata in toamna anului trecut. In pofida revizuirii, cresterea economica inregistrata in acest an de Europa emergenta va fi mica decat cea de 2,8% inregistrata anul trecut.
'Cresterea economica a incetinit in Europa emergenta in a doua jumatate a anului trecut, pe masura ce regiunea a facut fata unor iesiri mari de capital. In pofida unor efecte secundare pozitive din Europa avansata, relansarea ar urma sa slabeasca usor in 2014. Fragilitatile din zona euro, unele masuri domestice de inasprire a politicii monetare, cresterea volatilitatii de pe pietele financiare si cresterea riscurilor geopolitice, ca urmare a evolutiilor din Ucraina, reprezinta un risc considerabil in jos', potrivit celei mai recente editii a raportului World Economic Outlook.
Continuarea, pe Economica.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani