Actiunile cu cel mai mare potential de crestere la BVB
Data publicarii: 08-04-2014 | Finante-Banci
Tensiunile din Ucraina au generat scaderi ale rulajelor si cotatiilor la Bursa de Valori Bucuresti /BVB/, dar investitorii care au mizat pe datele fundamentale ale companiilor, ignorand disputa dintre Ucraina si Rusia, ar putea castiga pana la 30%, sustin brokerii.
Noua companii listate la BVB ar putea aduce in portofolii un plus de 10%-30% din dividende si cresterile ulterioare, potrivit analistilor casei de brokeraj Tradeville. Acestia estimeaza ca un plasament in indicele BET ar putea avea un randament de 10%.
Tensiunile din Ucraina au generat scaderi ale rulajelor si cotatiilor pe BVB, punctul culminant fiind atins in data de 14 martie, inaintea referendumului din Crimeea. Pe fondul acestor scaderi au aparut si oportunitati de investitii pe care investitorii le-au fructificat partial. Astfel, din 14 martie si pana la 7 aprilie, indicele reprezentativ al bursei, BET, a avansat cu peste 5%, iar alte noua companii s-au apreciat cu 3%-10%, in frunte cu Transelectrica, Banca Transilvania si Bursa de Valori Bucuresti.
'In prezent, tensiunile din Ucraina sunt ignorate de piata, care se concentreaza din nou pe fundamentele pozitive. La nivel international, cateva dintre pietele emergente mai mari (India, Brazilia, Turcia, Thailanda sau Indonezia) fie incep sa isi revina, fie marcheaza deja avansuri importante. La noi, indicele BET a crescut cu peste 10% in ultimul an, iar pana la finele anului ar putea avansa cu inca 10%. Totusi, noi turbulente au aparut pe pietele externe, cum ar fi vanzarile masive ale actiunilor din sectorul tehnologie si segmentul biotehnologie, declararea republicii separatiste de la Donetk sau probleme cu deficitul bugetar in Franta, ceea ce face extrem de importanta alegerea momenului de intrare, chestiune in care expertiza unui broker poate fi valorizata', afirma Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville.
Investitorii pot miza in continuare pe castigul din dividende, precum si pe potentialul de crestere a cotatiilor pe fondul planurilor de afaceri ale companiilor aferente anului 2014. Cel mai simplu mod pentru un plasament diversificat in actiuni de tip 'blue chips' este investitia in indicele BET, prin intermediul ETF BET Tradeville, pentru care se estimeaza un castig de 10% pana la finele anului, spun brokerii de la Tradeville.
Potrivit unei analize realizate de casa de brokeraj, pe baza dividendelor anuntate de companii si a preturilor tinta estimate in medie de analistii chestionati de Reuters, noua actiuni de tip 'blue chips' ar putea aduce investitorilor castiguri agregate de 10%-30% pana la finele anului.
Cele mai atractive actiuni sunt, potrivit analizei, Antibiotice, OMV Petrom si SIF Moldova, pentru care castigul agregat ar putea depasi 30%, in special pe fondul cresterii cotatiilor conform consensului Reuters, in timp ce randamentul dividendelor ar fi de 4%-7%.
De asemenea, alte trei actiuni ar putea aduce investitorilor castiguri cumulate cuprinse intre 20% si 30%. Este vorba despre Transgaz, cu 28%, Bursa de Valori Bucuresti, cu 26%, si Transelectrica, cu 20%.
Castiguri de peste 10% ar mai putea aduce investitiile in Fondul Proprietatea - 16%, BRD - 15% si SIF Muntenia - 14%, exclusiv pe baza aprecierii cotatiilor, exceptie facand FP, unde este considerat un castig de 6% din reducerea valorii nominale.
SURSA: Economica.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani