Cum faci imagine din alfabet
Data publicarii: 16-11-2006
"Uneori un text inseamna ceva prin insesi literele care il compun, nefiind un obiect ce trebuie citit, ci unul care trebuie privit", este de parere Dan Reynolds, editor/designer de litere la Linotype. Care sint insa fonturile care au acum cea mai mare priza? "In special pentru prezentare, fonturi ca Fette Fraktur se folosesc pentru titluri de moda veche si reclama la bere. Stilul Wilhelm Klingspor Gotisch™ apare pe multe sticle de vin. Linotext si Old English sint optiuni favorite pentru certificate. Toate acestea pot fi intilnite pe tatuaje peste tot in lume", exemplifica Reynolds.
Heavy metal in ziare
Tot stilurile gotice au prins foarte bine si in ziare. La fel cum sint apreciate si de trupele de heavy metal. "Cultura pop este mai prinsa de stilul gotic decit a fost vreodata, exemplele mergind de la numele ziarelor (ca «The New York Times») pina la logourile trupelor de heavy metal (à la Motörhead) si reclame la incaltaminte sport (nu trebuie sa ne uitam mai departe de recenta campanie publicitara globala a celor de la Reebok, intitulata «I am»)", mai spune designerul de la Linotype.
De unde au pornit fonturile
Geografic vorbind, tiparirea cu linotipuri isi trage originile dintr-un mic oras din Germania numit Mainz, inventatorul lor fiind Johannes Gutenberg. La inceput, multe specimene de tipar aratau ca niste coli uriase pe care un turnator de linotipuri isi expunea paragrafe tiparite cu propriile corpuri de litera la dimensiuni diverse - aproape ca un poster. Treptat au aparut si primele tipuri de litere turnate in plumb, care au fost gotice. De altfel, stilul gotic a ramas extrem de popular printre nemti pina in secolul al XX-lea; incit pina la 1900 majoritatea textelor erau tiparite cu caractere gotice. Abia o data cu era postbelica acest stil a disparut din filonul principal al media germane.
In momentul de fata insa, caracterele gotice au revenit, dar sub alte denumiri. "Cel mai remarcabil este faptul ca multe dintre formele de tipar utilizate in stilul gotic sint din nou la dispozitia designerilor in format digital. De exemplu, designul gotic al lui Caslon este cunoscut astazi sub numele de Old English. Linotipurile de la celebra turnatorie din secolul 17, Johann Erasmus Luther, au stat la baza linotipului Luthersche Fraktur. Wittenberger Fraktur are la baza fracturi folosite in Wittenberg in secolele 17 si 18. Fette Gotisch (aldin gotic) si Fette Fraktur sint amindoua interpretari directe ale literelor de tipar care erau extrem de populare in Germania in secolul 19", mai spune Reynolds.
In ultimele doua decenii goticul a avut parte de o revitalizare in ceea ce priveste popularitatea in randul designerilor, in special in America de Nord. Alta este situatia in Europa Centrala, unde popularitatea sa nu este la fel ca in Statele Unite. Revolutia digitala a democratizat stilul gotic: acum oricine isi poate crea propriul stil gotic!
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri