Trei firme de brokeraj genereaza jumatate din tranzactiile si comisioanele BVB
Data publicarii: 02-04-2014 | Finante-BanciFirmele de brokeraj Swiss Capital, Wood si Raiffeisen Capital & Investment au intermediat in primul trimestru al anului 51,7% din tranzactiile cu actiuni de pe bursa de la Bucuresti, generand astfel jumatate din veniturile din comisioane ale BVB.
Lider detasat este Swiss Capital, firma de brokeraj controlata de Sorin Apostol si Bogdan Juravle, unul dintre cei mai puternici brokeri locali, care a avut in primele trei luni tranzactii de peste 1,5 mld. lei, reprezentand 32,4% din rulajul pietei. Concentrarea puternica a tranzactiilor bursiere in mainile catorva brokeri este un indiciu al subdezvoltarii pietei locale de capital, unde nu exista o concurenta reala intre intermediari. Faptul ca in piata exista putine firme de brokeraj care au capacitatea sa atraga investitori institutionali si de retail si sa promoveze piata locala pe plan international, dar si sa aduca pe bursa companii private, reprezinta una dintre cauzele rulajelor foarte mici de pe bursa.
In primul trimestru, valoarea tranzactiilor derulate pe bursa de la Bucuresti a fost de 2,3 miliarde de lei (520 de milioane de euro), mai mica decat tranzactiile dintr-o saptamana de pe bursa de la Varsovia. Spre deosebire de bursa locala, la Varsovia activeaza, pe langa marile banci poloneze, si banci de investitii inter-nationale precum Credit Suisse, Deutsche Bank, UBS, Merrill Lynch, JPMorgan, Morgan Stanley si Gold-man Sachs, capabile sa atraga fluxuri consistente de investitii straine.
Swiss Capital, Wood, Raiffeisen si NBG Securities sunt printre putinele firme de brokeraj care reusesc sa aduca fon¬duri de investitii straine pe piata locala.
Cealalta cauza a activitatii reduse de pe bursa este numarul mic de companii listate de talie mare, cu un free-float ridicat si suficient de lichide pentru a fi interesante pentru marile fonduri de investitii internationale. Doar patru companii locale de pe bursa au capitalizari de peste un miliard de euro.
SURSA: ZF.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice