Bancherii ramasi fara clienti coboara sub 10% dobanzile la creditele de consum
Data publicarii: 25-03-2014 | Finante-BanciBancherii cauta sa resusciteze vanzarea de credite de consum cu dobanzi mai mici si reduceri de comisioane, dupa ce criza le-a subtiat vizibil bilanturile si le-a scazut veniturile, tinta principala fiind clientii care au avut un comportament de plata bun in trecut sau isi incaseaza veniturile in cont.
CEC Bank, singura banca de top ramasa in portofoliul statului, vinde pana la finalul lunii mai credite in lei cu dobanda efectiva de 9,2% pe an, in conditiile in care a eliminat temporar comisioanele de analiza si administrare. Rata pentru un credit de 25.000 de lei pe o perioada de 5 ani este de circa 520 lei/luna.
„Exista o tendinta destul de clara confirmata de scadere a dobanzilor la credite. Bancile merg din promotie in promotie. Este o competitie acerba. Dobanda este la acelasi nivel cu tarile din jur sau chiar mai jos. Creditul de nevoi personale are in spate costuri destul de ridicate, are un risc mai mare decat un credit ipotecar“, a declarat Bogdan Spuza, director de marketing si segmente de retail in cadrul BRD.
BCR si BRD, cele mai mari doua banci locale, au dobanzi efective de circa 10% pe an pentru clientii care au si cont de salariu deschis la banca, in timp ce clientii standard platesc cu aproximativ un punct procentual mai mult. Niciun credit cu DAE mai mare de 14% nu mai intra in prezent in top zece cele mai bune oferte existente pe piata.
Chiar daca dobanzile la credite au scazut vizibil in ultimii ani, bancherii au avut grija sa reduca in paralel si bonficatiile la depozite, care ajung la 2-3% pe an in prezent astfel ca marja de castig din dobanda ramane ridicata. De exemplu, in 2009 dobanzile la depozitele in lei ajungeau la 15% pe an. Mai mult, bancherii reusesc sa se imprumute acum de pe piata monetara la o dobanda de numai 3% pe an.
Practic, marja de dobanda ridicata a convins bancherii sa reia in mod constant in ultimii ani promotiile la creditele de consum.
Continuarea, in ZF.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman