Bancherii ramasi fara clienti coboara sub 10% dobanzile la creditele de consum
Data publicarii: 25-03-2014 | Finante-BanciBancherii cauta sa resusciteze vanzarea de credite de consum cu dobanzi mai mici si reduceri de comisioane, dupa ce criza le-a subtiat vizibil bilanturile si le-a scazut veniturile, tinta principala fiind clientii care au avut un comportament de plata bun in trecut sau isi incaseaza veniturile in cont.
CEC Bank, singura banca de top ramasa in portofoliul statului, vinde pana la finalul lunii mai credite in lei cu dobanda efectiva de 9,2% pe an, in conditiile in care a eliminat temporar comisioanele de analiza si administrare. Rata pentru un credit de 25.000 de lei pe o perioada de 5 ani este de circa 520 lei/luna.
„Exista o tendinta destul de clara confirmata de scadere a dobanzilor la credite. Bancile merg din promotie in promotie. Este o competitie acerba. Dobanda este la acelasi nivel cu tarile din jur sau chiar mai jos. Creditul de nevoi personale are in spate costuri destul de ridicate, are un risc mai mare decat un credit ipotecar“, a declarat Bogdan Spuza, director de marketing si segmente de retail in cadrul BRD.
BCR si BRD, cele mai mari doua banci locale, au dobanzi efective de circa 10% pe an pentru clientii care au si cont de salariu deschis la banca, in timp ce clientii standard platesc cu aproximativ un punct procentual mai mult. Niciun credit cu DAE mai mare de 14% nu mai intra in prezent in top zece cele mai bune oferte existente pe piata.
Chiar daca dobanzile la credite au scazut vizibil in ultimii ani, bancherii au avut grija sa reduca in paralel si bonficatiile la depozite, care ajung la 2-3% pe an in prezent astfel ca marja de castig din dobanda ramane ridicata. De exemplu, in 2009 dobanzile la depozitele in lei ajungeau la 15% pe an. Mai mult, bancherii reusesc sa se imprumute acum de pe piata monetara la o dobanda de numai 3% pe an.
Practic, marja de dobanda ridicata a convins bancherii sa reia in mod constant in ultimii ani promotiile la creditele de consum.
Continuarea, in ZF.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii