Mai multi bani pentru administratorii Fondului Proprietatea
Data publicarii: 21-03-2014 | Finante-BanciActionarii Fondului Proprietatea (FP) sunt chemati pe 28 aprilie sa aprobe detaliile cresterii comisioanelor pe care le vor incasa administratorii de la Franklin Templeton. Proiectul de contract de administrare propune o crestere cu mai mult de un sfert a "comisionului de baza", pana la 0,6% din valoarea de piata a Fondului, si comisioane speciale "de distributie" de pana la 2% din banii realocati actionarilor din alte surse decat dividendele.
"Comisionul de baza" platit firmei americane Franklin Templeton care administreaza Fondul Proprietatea (FP) urmeaza sa creasca de la 0,479% la 0,6% din capitalizarea (valoarea de piata) a fondului, calculata cu pretul mediu ponderat cu volumele de tranzactionare de la Bursa de valori Bucuresti (BVB).
Capitalizarea actuala a FP este de 10,9 miliarde de lei.
Contractul de administrare vizeaza un mandat de doi ani, care va incepe in septembrie si are obiectivele dure de performanta impuse anul trecut de compania de investitii de risc Elliott Associates, cel mai mare actionar al FP (circa 15% din actiunile FP).
Una din conditiile puse de cei mai influenti actionari ai FP a fost cresterea veniturilor acestora, prin cresterea pretului actiunilor FP, sau prin ceea ce la vremea respectiva s-a numit dividende speciale, chiar cu pretul vanzarii de active.
Franklin Templeton a inceput apoi sa vanda din active ca sa finanteze programele de rascumparare ale actiunilor FP, o parte din acestea au fost anulate si capitalul social redus cu 5%.
Operatiunea urmeaza sa fie avizata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), si circa 677 de milioane de lei vor fi redistribuite actionarilor.
Pentru astfel de operatiuni administratorii de la Franklin Templeton vor fi recompensati cu 2% din valoarea distribuita, pana la 31 octombrie 2015 si cu 1% de la 1 noiembrie 2015.
Continuarea, pe Economica.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii