Ioana Petrescu: Nu voi introduce amnistia fiscala
Data publicarii: 17-03-2014 | Finante-BanciMinistrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, a declarat, sambata, ca nu intentioneaza sa introduca amnistia fiscala, deoarece colectarea va inregistra o crestere doar temporar, pe termen scurt, ci doreste o eliminare a evaziunii fiscale intr-un mod sustenabil, in special prin conformare voluntara.
'Nu am de gand sa introduc amnistia fiscala. Pe termen scurt, nu ma indoiesc ca se va vedea o crestere temporara a colectarii, dar eu nu vreau sa am niste rezultate spectaculoase 2-3 luni, iar pe 1-2 ani mai incolo, pentru ca exista aceasta asteptare ca aceste amnistii fiscale vin si oricum ne iarta statul daca am furat sau oricum ne va diminua pedeapsa, o sa vedem dupa doi ani de acum incolo. Si doi ani de acum incolo vom avea pe urma probleme mari, pentru ca lumea fura cat poate, ca vine apoi amnistia fiscala. Deci, vreau sa fie o eliminare a evaziunii fiscale, o crestere a colectarii, dar intr-un mod sustenabil si nu asa, pentru rezultate spectaculoase pe o luna sau doua', a declarat Ioana Petrescu, la Antena3.
Ea a explicat ca aceasta notiune de conformare voluntara, pe care nu s-a pus prea mult accent, presupune ca oamenii sa isi plateasca singuri, din convingere, taxele si impozitele.
In opinia sa, acest lucru se poate obtine prin mai multe feluri, cum ar fi un mod de plata al taxelor ''mai prietenos', dar si prin incredere, ca banii contribuabililor se vor regasi in bunuri si servicii publice.
'Conformarea voluntara inseamna ca eu ma duc si imi platesc impozitele, nu vine fiscul dupa mine sa ma urmareasca, pentru ca nu mi le-am platit, iar oamenii trebuie incurajati sa faca acest lucru in mai multe feluri. De exemplu, modul de plata al impozitelor sa fie un pic mai prietenos. In definitiv, acesti oameni vor sa plateasca taxele la stat si nu e normal sa astepte nu stiu cat la coada sa plateasca la ghiseu sau sa fie o procedura foarte complicata online de a plati un impozit ori sa nu fie clar care este contul in care ei vor sa-si puna banii. Daca omul acela vrea sa plateasca, sa fie ajutat sa-si poata plati in mod civilizat si clar acel impozit', a aratat ministrul Finantelor.
In ceea ce priveste increderea populatiei ca banii din impozite nu vor fi furati, Ioana Petrescu a admis ca va fi un lucru ce se va obtine greu si in timp.
Continuarea, in Capital
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des