Tabloul inceputului de an pe bursa e dominat de nuante de rosu
Data publicarii: 17-03-2014 | Finante-BanciScaderile de pe bursa s-au accentuat in ultima saptamana, cand indicele BET al celor mai importante zece companii de pe bursa locala a pierdut 3,8%, adancindu-si astfel scaderea fata de finalul anului trecut la 5,5%. Astfel, cel putin pana acum, sperantele celor care mizau pe un an 2014 macar la fel de bun ca 2013 pe bursa au fost sfaramate de realitate.
Bursa a debutat in 2014 sub auspicii favorabile: pietele din SUA si Germania erau la maxime istorice, iar in-di¬ce¬le BET venea dupa o cres¬tere de 26% in 2013, cea mai buna din ultimii patru ani, si mai ales dupa lis¬ta-rea Romgaz si o serie de tranzactii im¬por¬tante derulate in ultimele luni ale anu¬lui (plasamentele de la Petrom si Trans¬gaz, oferta de obligatiuni a Trans¬elec¬trica) in urma carora fondurile de in¬ves¬titii straine devenisera destul de atente la ce se intampla pe piata de la Bucuresti.
Evolutiile pozitive au tinut insa doar o saptamana, pana pe 10 ianuarie, cand in¬dicele BET a atins maximul ultimilor cinci ani si jumatate (6.600 de puncte), dupa care pe bursa au inceput sa apara co¬rectiile, mai intai timid, iar in ultimele saptamani tot mai puternice. Astfel, dupa ce a pierdut 1,77% in ianuarie si a re¬cu¬perat 0,89% in februarie, indicele BET a pierdut 4,66% de la inceputul lunii martie, in doar doua saptamani, iar fata de maximul din ianuarie s-a corectat cu 7%.
Scaderile s-au accentuat dupa iz¬buc¬nirea conflictului din Ucraina prin ocu¬pa¬rea Crimeii de catre Rusia, la finalul lunii februarie. Cresterea tensiunilor poli¬tice dintre Rusia si puterile occi¬den¬tale a determinat corectii puternice pe pie¬tele de capital din intreaga lume, dar bursele din regiune au fost printre cele mai afectate. Bursa americana are o sca¬dere de 1% fata de finalul lunii fe¬brua¬rie, cea din Germania a pierdut 6,6%, iar cea din Rusia s-a prabusit cu 16%.
„La nivel international, bursele au consemnat scaderi mai mari in ultimele zile datorita in principal temerilor pri¬vind problemele din Ucraina si unor semnale economice mai slabe in China“, spun analistii firmei de brokeraj Interca¬pital Invest.
Continuarea, pe ZF.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des