Dana Nastase a trimis cu Tarom-ul in China 820.000$ de cumparaturi
Data publicarii: 15-11-2006
Intr-un alt transport Adrian Nastase a mai adus din China instalatii sanitare, cum ar fi vase pentru wc, chiuvete, bideuri, cazi, paturi, brazi de Craciun, plapumi, lenjerii de pat, biciclete, combine muzicale, aparate de curatat scame, lanterne, tacamuri, flori si legume artificiale. De asemenea, din dosar mai reiese ca trei conturi bancare ale familiei Nastase au fost blocate de procurorii DNA, in urma cu patru luni. Acestia au pus sub sechestru asigurator sume de bani in valoare de peste 8 miliarde de lei vechi, solicitand bancilor HVB si BRD sa blocheze conturile in care Adrian si Dana Nastase depozitasera bani in moneda nationala. Mai mult decat atat, anchetatorii au mai blocat si un cont in valuta, aflat la BCR Unirea, unde familia Nastase avea 118.000 de dolari.
Potrivit rechizitoriului, motivul pentru care procurorii anticoruptie au luat aceasta masura a fost ca presupusa mita luata de Nastase ar fi produs un prejudiciu de peste 1,4 milioane de euro.
In acelasi timp, procurorii DNA l-au scos de sub urmarire penala pe Ioan Paun - consul general si fost sef al Consulatului General al Romaniei la Hong Kong - dupa ce a pus la dispozitia anchetatorilor mai multe informatii nefavorabile lui Adrian Nastase.
Ioan Paun a fost acuzat de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la folosirea, in fata autoritatilor vamale, a unor documente falsificate. Ioan Paun este consilier economic la Consulatul Romaniei la Shanghai, fiind in subordinea Ministerului Economiei si Comertului.
Potrivit rechizitoriului, Ioan Paun a declarat ca, in august 2002, a insotit-o pe Dana Nastase la cumparaturi in China, aceasta fiind impreuna cu niste prietene.
In fata procurorilor, Paun a declarat ca, in august 2002, a fost trimis de Dana Nastase la aeroport, pentru a lua de la pilotul cursei Tarom o mapa neagra cu un sigiliu, pe care, ulterior, a predat-o sotiei fostului premier.
In interiorul mapei se afla "un top de hartie A4 care avea in mijloc un decupaj din interiorul caruia am scos trei teancuri de bancnote, fiecare continand cate 10.000 de dolari. In total erau 30.000 de dolari", a declarat anchetatorilor Paun. Acesta le-a insotit pe Dana Nastase si pe prietenele ei la cumparaturi, notandu-si strict fiecare cheltuiala si tinand evidenta stricta a chitantelor.
In 5 octombrie 2002, prin intermediul cursei Tarom, Paun a mai primit o mapa in care se aflau 90.000 de dolari, banii fiindu-i trimisi de Dana Nastase in aceeasi modalitate.
Urmatorul plic a fost primit de Ioan Paun in decembrie 2002.
Ioan Paun sustine ca a primit in total de la Dana Nastase 820.000 de dolari. De 700.000 de dolari a cumparat diverse bunuri din China. Fostul consul s-a aratat dispus sa predea DNA "restul" de 120.000 de dolari.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii