Isarescu: Banca centrala estimeaza o inflatie sub 5% in 2006
Data publicarii: 15-11-2006Diferenta dintre inflatia calculata de Institutul National de Statistica (INS) si estimarile anterioare a rezultat in special din evolutia preturilor volatile (legume, fructe, oua, combustibili), care, dupa primele zece luni ale anului, erau cu 0,6% mai mici decat cu un an in urma. "Incepand cu luna februarie 2006, ratele lunare la grupa "legume, fructe, oua" (LFO) au fost persistent negative (cu exceptia lunii mai), deflatia depasind asteptarile. Dinamica preturilor la LFO explica un punct procentual din diferenta dintre proiectia curenta a inflatiei din decembrie 2006 raportata la decembrie 2005 (4,7%) si proiectia anterioara (6,1%)", se mai arata in raportul BNR.
Preturile administrate, care se ajusteaza ca urmare a unor decizii politice, au inregistrat in primele noua luni ale anului o crestere de 6% si de 9,4% in octombrie raportat la aceeasi luna din 2005, fata de 10,5% in primele noua luni din 2005si 14,2% pentru tot anul trecut.
Chiar si anuntatele scumpiri ale gazului si energiei electrice anuntate pentru ultimele doua luni ale anului nu ii ingrijoreaza pe membrii conducerii bancii centrale. "Atingerea tintei de inflatie pentru anul 2006 nu va fi periclitata de majorarea pretului gazelor naturale in noiembrie si a pretului energiei electrice in decembrie", este concluzia mentionata in raportul asupra inflatiei prezentat marti.
Banca centrala estimeaza ca aceste majorari vor avea o influenta de 0,5% in inflatia anuala, iar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat ca este o "decizie politica corecta, pe care banca centrala o sustine". Guvernatorul bancii centrale a mai spus ca efectele majorarii preturilor administrate de la sfarsitul acestui an se vor intinde pe mai multe luni.
"Devansarea majorarii acestor preturi va avea totusi o influenta negativa asupra celor care vor rata, la inceputul anului viitor, un titlu de presa de genul: Intrarea in Uniunea Europeana ne mai aduce un val de scumpiri", a adaugat Isarescu.
Conducerea bancii centrale se felicita de reducerea preturilor pe care le poate influenta prin politici monetare, cuprinse in indicatorul inflatiei de baza - CORE2, care include preturile libere cu exceptia celor volatile. Astfel, CORE2 ajustat - CORE2 din care se exclude influenta majorarii accizelor la tigari si bauturi alcoolice - a ajuns la 3% in octombrie, fata de 4,8% in decembrie 2005 si 3,7% in iunie 2006. "In CORE2 ajustat avem o sinteza, care arata ca politicile au fost suficient de dure pentru ca dezinflatia sa continue", a sustinut guvernatorul bancii centrale.
Proiectiile privind evolutia inflatiei in anul viitor arata continuarea trendului de scadere a inflatiei pana in cel de-al treilea trimestru, cand se va inregistra o crestere temporara, potrivit raportului prezentat marti.
Membrii consiliului de administratie al BNR raman totusi rezervati in privinta evolutiilor viitoare si considera ca, in privinta inflatiei din perioada urmatoare, exista patru riscuri majore. Primele doua sunt o eventuala relaxare mai ampla a politicii fiscale - "mai ales in eventualitatea organizarii de alegeri in orizontul de prognoza" - si majorari salariale prea mari. "Dorim ca majorarea salariilor sa fie sub ritmul de crestere a productivitatii muncii", a aratat Isarescu.
Celelalte riscuri sunt legate de cresterea deficitului de cont curent la niveluri nesustenabile - "a carui eventuala corectare ar reinflama ritmul de crestere a preturilor" si de incertitudinile privind calendarul sau dimensiunile ajustarilor de preturi administrate si in privinta evolutiei preturilor volatile ale marfurilor alimentare, se arata in raportul citat.
"Viitorul nu este unul roz. Nu ne permitem nici o bruma de euforie sau de relaxare", a precizat Isarescu. El a mentionat ca politicile restrictive ale bancii centrale au avut efecte bune si "nu au omorat cresterea economica". "Anul 2006 va ramane in istorie drept primul an in care ne-am apropiat de o inflatie europeana", a mai spus guvernatorul BNR.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani