Crimeea: Persoane inarmate ocupa doua aeroporturi; Ucraina acuza Rusia de invazie
Data publicarii: 28-02-2014 | Finante-BanciUcraina a acuzat vineri Rusia de 'invazie armata si ocupatie', dupa ce persoane inarmate au preluat in noaptea de joi spre vineri controlul asupra a doua aeroporturi, relateaza France Presse.
'Consider ca ceea ce se intampla este o invazie armata si ocupatie, ce incalca toate acordurile si normele internationale', a scris ministrul ucrainean de interne interimar Arsen Avakov pe pagina sa de Facebook.
'Aceasta este o provocare directa la o baie de sange armata pe teritoriul unui stat suveran. Acest lucru nu mai este de competenta Ministerului de Interne. Aceasta este de competenta Consiliului de Securitate si Aparare Nationala', mai scrie el.
Potrivit ministrului ucrainean, 'unitati armate ale flotei ruse blocheaza' aeroportul Bilbek, in apropiere de Sevastopol, unde se afla 'militari si politisti de frontiera ucraineni'. 'Aeroportul nu functioneaza (...) Nu exista inca nicio confruntare armata', precizeaza el.
La Simferopol, capitala republicii autonome Crimeea, persoane inarmate au preluat de asemenea controlul aeroportului local si 'nu isi ascund apartenenta la fortele armate ruse', potrivit ministrului ucrainean de interne.
Un corespondent AFP a constatat anterior la aeroportul din Simferopol prezenta unor persoane inarmate cu arme Kalasnikov, purtand uniforme militare, dar fara insemne distinctive. Cu toate acestea, aeroportul continua sa functioneze. Cand au fost intrebati despre originea lor, acestia au refuzat sa comenteze.
Evenimentele s-au accelerat in ultimele doua zile in peninsula rusofona Crimeea, care pare sa scape din ce in ce mai mult controlului autoritatilor centrale de la Kiev, alarmand Occidentul.
La Simferopol, drapelul rus a fost arborat joi pe acoperisul parlamentului local, controlat de asemenea de mai multe zeci de persoane inarmate proruse. Deputatii au demis guvernul local si au votat desfasurarea unui referendum pentru extinderea autonomiei la 25 mai.
Ocuparea parlamentului din Crimeea a fost calificata joi 'periculoasa si iresponsabila' de catre secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care s-a declarat 'extrem de ingrijorat de cele mai recente evolutii in Crimeea', indemnand Rusia sa evite 'orice actiune care ar putea provoca o escaladare' a crizei ucrainene.
Moscova a dat asigurari ca nu se afla in spatele ultimelor tulburari din Crimeea, potrivit secretarului de stat american John Kerry, care a vorbit telefonic cu omologul sau rus Serghei Lavrov.
Rusia, a carei flota militara in Marea Neagra se bazeaza in Crimeea, a promis sa 'respecte integritatea teritoriala a Ucrainei', a declarat seful diplomatiei SUA, reiterandu-si avertismentul impotriva oricarei 'provocari'.
Statele Unite au afirmat de asemenea ca supravegheaza activitatile militare ale Moscovei, care miercuri 'a plasat in stare de alerta' o parte din trupele sale si a decis o inspectie-surpriza in districtele militare din Vest, in apropiere de Ucraina, si din Centru, pentru a verifica capacitatea de lupta a armatei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice