INS: Rata somajului in ianuarie - 7,3%
Data publicarii: 28-02-2014 | HR/CariereRata somajului in forma ajustata sezonier a fost estimata la 7,3% pentru ianuarie 2014, mentinandu-se la nivelul din luna anterioara (revizuita) si in crestere cu 0,2 puncte procentuale fata de cel inregistrat in ianuarie 2013, potrivit datelor provizorii ale Institutului National de Statistica (INS), date vineri publicitatii.
Numarul somerilor (in varsta de 15 - 74 ani), estimat pentru luna ianuarie 2014, este de 730.000 de persoane, in scadere fata de luna precedenta, cand au fost inregistrate 732.000 de persoane, si in crestere fata de aceeasi luna din anul precedent (708 mii persoane).
Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu 1,3 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 7,8% in cazul persoanelor de sex masculin si 6,5% in cazul celor de sex feminin.
Pentru persoanele adulte (25 - 74 ani), rata somajului a fost estimata la 5,8% pentru luna ianuarie 2014, fiind de 6,4% in cazul barbatilor si de 5,1% in cel al femeilor.
Numarul somerilor din aceasta categorie de varsta (25 - 74 ani) reprezinta 73,6% din numarul total al somerilor estimat pentru luna ianuarie 2014.
Datele INS se refera la somajul calculat conform conform definitiei internationale a Biroului International al Muncii (BIM). Somerii, conform definitiei BIM, sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele trei conditii: nu au un loc de munca; sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani; s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca oricand in decursul ultimelor patru saptamani.
Rata somajului reprezinta ponderea somerilor in populatia activa, care cuprinde toate persoanele ce furnizeaza forta de munca disponibila pentru productia de bunuri si servicii in timpul perioadei de referinta, incluzand populatia ocupata si somerii.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman